Ciolacu, despre prelungirea stării de urgență: Suntem în faţa unei dileme. PSD va alege responsabil

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.04.2020 - 19:51

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că decretul privind prelungirea stării de urgenţă, emis de preşedintele Klaus Iohannis, nu ţine cont de solicitările formulate de social-democraţi, dar că aceştia vor alege, în Parlament, „o soluţie responsabilă”.

SHARE

„Este evident că decretul privind prelungirea stării de urgenţă emis de preşedintele Iohannis nu ţine cont de niciuna dintre solicitările formulate ieri (n.r. - luni) de PSD.

Guvernul nu a venit cu soluţii concrete pentru testarea populaţiei şi nu a prezentat un plan de acţiune concret pentru repornirea economiei şi pentru agricultură. (...) Suntem în faţa unei dileme în care trebuie să cântărim cu mare atenţie toate consecinţele care se pot produce la nivelul cetăţeanului.

Pe de o parte, avem un Guvern care a abuzat şi şi-a bătut joc de prerogativele suplimentare pe care le-a avut în starea de urgenţă, i-a forţat pe cetăţeni să se închidă în casă fără a face nimic clar pentru sprijinirea economiei şi pentru limitarea transmisiei virusului.

Pe de altă parte, avem siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. A vota împotriva prelungirii stării de urgenţă înseamnă, practic, ridicarea restricţiilor impuse prin ordonanţele militare.

Există un risc real ca ridicarea restricţiilor, mai ales în timpul sărbătorilor pascale, să accelereze transmiterea coronavirusului la nivelul populaţiei, iar asta poate duce la mai multe cazuri severe şi, din păcate, la mai multe decese. Este un risc enorm pe care nu îl putem ignora", a spus Ciolacu, într-un mesaj video transmis pe Facebook.

 

Potrivit acestuia, PSD susţine în continuare că sănătatea şi siguranţa oamenilor sunt cele mai importante.

„Vom fi puşi în situaţia de a alege între cele două variante posibile, ambele la fel de rele, să ţinem lumea în casă pentru că Guvernul nu testează şi să continue declinul economic, sau să respingem decretul şi să ne confruntăm cu o altă problemă medicală. PSD va alege ca întotdeauna o soluţie responsabilă. Pe de altă parte, Parlamentul nu mai poate aştepta după Guvern.

De săptămâna viitoare ne vom întoarce şi fizic la treabă. Este clar că nu se mai doreşte o colaborare din partea Guvernului.

Cele cinci solicitări transmise Guvernului rămân extrem de actuale şi cerem ferm implementarea lor în zilele imediat următoare: transparenţă totală în privinţa informării deciziilor şi achiziţiilor, declanşarea testării pe scară largă, măsuri concrete pentru susţinerea economiei şi a populaţiei, proiectele de investiţii publice ce vor fi demarate pentru repornirea economiei şi măsuri urgente pentru sprijinirea agriculturii româneşti", a menţionat acesta.

Ciolacu a arătat că PSD are pregătit un plan de măsuri economice pentru firme şi pentru români care să protejeze locurile de muncă şi nivelul de trai, la care va adăuga o serie de acţiuni absolut necesare pentru agricultură. Toate aceste proiecte vor fi depuse în Parlament.

„Atragem atenţia preşedintelui Iohannis să nu mai susţină prin demersurile sale un Guvern incompetent şi iresponsabil, pentru că nu merită", a mai transmis Ciolacu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te