Cine sunt românii care primesc 10% în plus la salariu? Unii au salarii și de 10.000 de lei

DE Catinca Doboș | Actualizat: 23.05.2024 - 14:59
Cine sunt românii care primesc 10% în plus la salariu? Unii au salarii și de 10.000 de lei - Foto: Profimediaimages.ro

Cine sunt românii care primesc 10% în plus la salariu? Unii au salarii și de 10.000 de lei. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru creșteri salariale de 10%, pentru anumite categorii de bugetari.

SHARE

Astăzi, în ședință, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență cu privire la creșteri salariale de 10% pentru anumiți bugetari. Ordonanța mai prevede și decontarea ochelarilor de vedere, în limita a 500 de lei, relatează Agerpres.

Unii dintre angajații vizați pentru această mărire au salarii și de 10.000 de lei.

Impactul bugetar al acestor măsuri, în anul 2024, este estimat la 1,2 miliarde lei.

Creșterile de 10% îi nemulțumesc pe angajații din Guvern

Angajații din Guvern au protestat astăzi, la Palatul Victoria, pentru salarii mai mari, deși Guvernul urma să intre în ședință pentru a decide creșterile salariale pentru acești bugetari.

Protestatarii au respins oferta de creștere salarială de 10%. 

Salariile din Guvern încep de la 16.000 lei pentru secretarul de stat. Un director ia 15.000 lei, un consilier sau un referent - între 8.000 și 10.000 lei. Ei primesc și 1.500 lei spor condiții vătămătoare de muncă. Cei care lucrează cu fonduri europene pot primi alte mii de lei la venituri. Sumele sunt brute.

Citește AICI care sunt salariile angajaților din Guvern, în 2024.

Angajaţii din Aparatul de Lucru al Guvernului au continuat să-şi manifeste nemulţumirea faţă de majorările salariale avansate de Executiv, printr-un protest al "umbrelelor triste", dar şi printr-un comunicat de presă în care critică propunerea de ordonanţă de urgenţă pusă în transparenţă de Ministerul Muncii și la care ne-am referit mai sus. A semnat Sindicatul Angajaţilor din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG).

Citește și: DOCUMENT Protest la guvern unde un consilier și un referent iau 10.000 lei salariu și 1.500 lei spor

Legat de protestul "umbrelelor triste" reprezentanţii SAALG au postat imagini dintr-o zonă a clădirii Guvernului unde au pus mai multe umbrele, având ataşate mesaje de protest prin care anunţă protestul spontan şi prin care cer: "Salarii corecte pentru munca corectă: Fiecare contribuţie merită recunoaştere echitabilă".

Mai jos aveți salariile de la guvern din 2023

Citește și: Sporuri uriașe pentru oamenii din subordinea lui Ciolacu: Director: 7.000 lei, consilier: 6.000 lei

Cui îi va crește salariul cu 10%?

Creșterea salarială de 10% îi vizează pe cei din administraţia centrală, din domeniile cultură, diplomaţie, din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor Registrului comerţului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului, a ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice, centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi cele aflate sub controlul Parlamentului. 

Citește și: Ce pensie va avea președintele Klaus Iohannis? „Are indicele cel mai mare în grilă”

Creşterea se va aplica şi funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, din localităţile de până la 20.000 de locuitori.

„Personalul agenţiilor judeţene, respectiv al Municipiului Bucureşti pentru Protecţia Mediului, va beneficia de salarizarea de care beneficiază Agenţia naţională pentru Protecţia Mediului. Diferenţele salariale se vor aplica tot în tranşe, în lunile iunie şi septembrie, sub principiul general al acestei ordonanţe, de echitate şi echivalare: aceeaşi muncă, aceeaşi plată", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Ochelarii de vedere vor putea fi decontanți

Mihai Constantin a menţionat că prin acelaşi act normativ este reglementată posibilitatea angajatorilor de a deconta achiziţia ochelarilor.

Este vorba de angajații care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran, pe o durată semnificativă a timpului de lucru.

Citește și: 13.300.000 lei profit pentru Coldea din consultanță. Din SRI a plecat cu 300.000 lei datorii

Limita este de 500 de lei pe persoană.

„Este o decizie la nivel european care deschide calea pentru ca angajatorii să poată deconta acest prag maximal de 500 de lei/persoană, pentru ochelarii de vedere", a spus Constantin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te