Cine este actorul din Iași care a jucat un rol de top în serialul Otomanii: „Călăria, asul meu”

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.01.2023 - 20:44
Radu Micu și Daneil Nuță - Foto: ZDI

Istoria şi rivalitatea dintre Mahomed şi Vlad Ţepeş a ajuns în topul preferinţelor de pe Netflix. Dimitrie este mâna dreaptă a lui Vlad, iar personajul a fost interpretat de un ieşean.

SHARE

Radu Micu a fost căpitanul oştilor valahe din serialul „Ascensiunea Imperiilor: Otomanii”, şI este cel care a păstrat echilibrul între nebunia lui Vlad şi soarta valahilor. 

„Ascensiunea Imperiilor: Otomanii” este o docudrama istorică, care a devenit virală pe Netflix. Primul sezon a prezentat povestea Căderii Constantinopolului, iar cel de-al doilea, apărut pe 29 decembrie 2022, surprinde rivalitatea dintre Mahomed al II-lea şi Vlad Ţepeş, domnitorul Valahiei.

Cel de-al doilea sezon are 6 episoade, în care doi români au avut roluri principale. Este vorba despre Daniel Nuţă, care l-a interpretat pe Vlad Ţepeş, şi de ieşeanul Radu Micu, care a jucat rolul lui Dimitrie, mâna dreaptă a domnitorului.

Radu Micu are 40 de ani, este ieşean şi a învăţat la Liceul „Vasile Alecsandri”. A plecat la Bucureşti pentru a studia la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, iar de când a absolvit şi-a făcut apariţia în numeroase spectacole de teatru, în industria cinematografică şi în televiziune. În prezent, este actor la Teatrul Excelsior din Bucureşti.

La Iaşi s-a strigat ACŢIUNE

La Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, ultimii ani de şcoală l-au apropiat de visul său: actoria. Şi-a dorit încă de la 6 ani să devină actor, iar liceul şi trupa de teatru din care a făcut parte l-au ajutat să îşi concretizeze gândurile din copilărie. „Am făcut teatru în limba engleză într-o trupă de teatru care se numea “So What”, şi era a Colegiului Naţional din Iaşi. Mă duceam acolo după ore şi făceam teatru cu prietenii de la Naţional”, îşi aminteşte actorul.

Pe toată perioada liceului acesta a făcut parte din trupa “So What”, iar după, a rămas prieten cu o bună parte din colegii săi, unii fiind încă în domeniu: Ionuţ Caras, Radu Iacoban, Sebastian Bădărău, Vlad Cepoi. „Noi jucam în special în festivaluri. Erau două festivaluri de teatru la Timişoara, unde noi mergeam cam de două ori pe an şi traduceam în special piese de-ale lui Matei Vişniec în engleză şi le jucam. Am jucat una din piese la Teatrul German, chiar şi pe scena Naţionalului din Iaşi, când eram prin clasa a XII-a. Jucam, chiar jucam, ca o trupă de amatori, pe ici pe colo”, ne povesteşte Radu Micu.

„Personajele pe care le facem sunt, totuşi, un contur al fanteziei noastre”

„Ascensiunea Imperiilor: Otomanii – Mahomed vs Vlad” este o docudramă, însă nu e prima producţie de genul acesta din cariera lui Radu Micu încât să fie o adevărată provocare: „Mi-am făcut doar meseria”. Are un palmares de 31 de producţii, lista completă a acestora fiind disponibilă pe imdb.com. Un exemplu de docudramă în care acesta a mai jucat ar fi „Barbarian Rising”, unde a interpretat un „personaj care chiar a existat în istorie în nişte triburi din zona Portugaliei de azi”.

Actorul spune că aceste reconstituiri ale unor evenimente vechi nu sunt chiar atât de apropiate de istorie, chiar dacă se încearcă. „Am mai avut contact cu genul acesta de experienţă de «historical reenactment», dar nu e chiar aşa aproape de istorie, pentru că personajele pe care le facem sunt, totuşi, un contur al fanteziei noastre. Dacă e Vlad, evident că se pleacă de la o bază cât mai reală şi cât mai apropiată de adevăr, dar, în final, tot «o părere a cuiva despre» este”, mărturiseşte Radu.

Deşi are experienţă în docudrame, genul preferat de film în care i-ar face plăcere să joace este cel fantasy: „Îmi plac poveştile şi îmi place perioada. Însă, pot spune că îmi place orice tip de poveşti. Chiar şi cele din spatele blocurilor sunt tot poveşti, doar că din altă conjunctură”.

Călăria, asul din mâneca lui Radu

Iniţial, acesta a fost la casting pentru rolul lui Vlad Ţepeş, dar a ajuns să îl interpreteze pe Dimitrie, mâna dreaptă a domnitorului. Faptul că ştie să călărească a fost un plus pentru el, având în vedere că au fost făcute reconstituiri ale luptelor din trecut. La fel ca actoria, călăria este tot o pasiune din copilărie. Tatăl său era medic veterinar, călărea şi avea contact cu multe animale, dar se ocupa mai ales de cai. Aşa s-a apucat şi el de călărie.

„Cred că în 70% din filmele pe care le am călăresc. Mi-am exersat această pasiune în timp, nu am uitat-o, pentru că, odată ce înveţi să călăreşti, este greu să te laşi de sportul acesta. Sentimentul este mult prea plăcut!”.

Ar putea părea mai greu de interpretat un rol de pe cal decât de pe sol, însă Radu Micu desface această presupunere: „Nu e mai greu de interpretat un rol în care călăresc. Nu au nicio treabă una cu alta. Adică, e ca mersul pe bicicletă. Tu poţi să vorbeşti cu cineva când mergi pe bicicletă, aşa şi eu pot să vorbesc cu cineva când călăresc”.

Dimitrie din Ascensiunea Imperiilor

Deşi sunt multe gânduri în spatele personajului Dimitrie, Radu Micu spune că s-ar întoarce la acesta. „Dimitrie a fost un personaj bine conturat în capul meu. A trebuit să fiu un soi de balanţă a valahilor, pentru că personajul lui Vlad are o nebunie şi o demenţă în care nu ştiu dacă noi, ca neam, ne regăsim.

Dar, în căpitanul oştilor lui, ar trebui să te regăseşti cumva ca neam. Am încercat să nu fie prea nebun, pentru că ar fi fost prea mult, deci am fost un soi de balanţă”, explică acesta.

Faptul că nu a obţinut rolul protagonistului nu l-a deranjat, pentru că în momentul când l-a văzut pe Daniel Nuţă îmbrăcat în Vlad Ţepeş i-a zis: „Omule, nici nu aveam cu cine să mă lupt pentru rolul ăsta!”. „Imaginea pe care o avem despre Vlad Ţepeş este Daniel Nuţă. E ca imaginea lui Iisus din filmul lui Franco Zeffirelli. Ai senzaţia că Iisus aşa arată, dar nimeni nu ştie. E o imagine colectivă pe care o avem”, adaugă Radu.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te