Ciceală: Proiectul Gabrielei Firea privind stimulentul pentru donatorii de plasmă, ilegal și imoral

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.08.2020 - 12:23

Liderul consilierilor municipali ai USR, Ana Ciceală, a afirmat că proiectul anunţat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, privind acordarea unui stimulent financiar pentru pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă, este "ilegal" şi "imoral".

SHARE

"Proiectul acesta este şi ilegal şi imoral şi contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum. (...) În primul rând, pe calea legală, nu este, conform Legii 282, legal să donezi contra unei remuneraţii sânge sau alte componente sanguine. (...) O nouă ilegalitate propusă de primarul general, Gabriela Firea, a nu ştiu câta oară în aceşti patru ani dezastruoşi de mandat. În al doilea rând, proiectul acesta al Gabrielei Firea spune mai multe despre ea decât despre donatori. Această idee de a da bani pentru donarea de plasmă nu putea să se nască decât în mintea Gabrielei Firea şi dovedeşte faptul că pentru aceasta totul este despre bani, totul se tranzacţionează contra unor sume de bani. În realitate, nu este aşa. Oamenii şi donatorii îşi doresc să doneze sânge ca să ajute şi să ajute la vindecarea altor oameni care suferă de aceeaşi boală de care şi ei au suferit şi din care se recuperează tocmai pentru a ajuta la vindecarea lor", a explicat Ciceală, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului Primăriei Capitalei.

Ea a subliniat că bolnavii de COVID-19 ar trebui să fie ajutaţi indiferent dacă donează plasmă sau nu.

"Din punct de vedere al politicilor publice, Gabriela Firea ne propune ceva ce ne aduce în rândul ţărilor din lumea a treia. Am vorbit cu numeroşi specialişti, medici, fundaţiile care se ocupă de donarea de sânge, dar şi cu Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti şi toţi spun că s-ar da cu o sută de ani în urmă politicile de donare a sângelui şi a plasmei, a componentelor sanguine în Bucureşti", a spus consilierul municipal.

Potrivit Anei Ciceală, Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti ar fi refuzat să semneze protocolul cu Primăria Capitalei în acest sens. Ea a anunţat că proiectul nu va fi votat de consilierii municipali ai USR.

La rândul său, liderul consilierilor municipali ai PNL, Stelian Bujduveanu, a precizat că nici liberalii nu vor vota acest proiect.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi un proiect în baza căruia pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă ar urma să beneficieze de un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă sau pentru medicamente.

Citește și:

Nu mai e plasă, e plasmă: 1.000 de euro de la Firea dacă donezi plasmă post-COVID

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te