Cel mai puternic om din Austria sprijină aderarea României la Schengen. De ce nu e de ajuns?

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.11.2023 - 21:30
Cel mai puternic om din Austria sprijină aderarea României la Schengen. De ce nu e de ajuns ? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, a declarat, în cadrul unei conferințe susținute la Chișinău, că regretă decizia țării sale de a bloca aderarea României la spațiul Schengen. 66% dintre austrieci nu mai vor migranți în țară, iar guvernul trebuie să se supună.

SHARE

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, regretă decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Oficialul „speră” ca decizia Guvernului federal la o următoare solicitare „să fie revizuită”.

Cel mai puternic om din Austria sprijină aderarea României la Schengen. De ce nu e de ajuns ?

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe la Chișinău.

„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte nu am de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv în blocarea României și Bulgariei la Schengen, în cazul în care sistemul oricum nu funcționează.

Întrebarea este vastă, iar una dintre probleme ar fi cum ar putea fi controlată fluxul de persoane care fie caută un loc de muncă sau azil în una dintre țări. Cu toate acestea, în opinia mea, acest lucru nu are nicio treabă cu Schengen.

Citește și: Schengen se dezmembrează. Slovenia reimpune controalele la granițele cu Croația și Ungaria

Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi aceasta decizie va fi revizuită. 

Timp de mai mute luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a declarat președintele austriac.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein), conform tv8.md

Cine e Van der Bellen? 

Van der Bellen a fost ales în al doilea tur de scrutin, în urma unei curse prezidențiale strânse. Contracandidatul său în al doilea tur de scrutin a fost Norbert Hofer din partea partidului de extremă dreapta FPÖ.

Alegerile au fost însă anulate de Curtea Supremă din cauza unor nereguli reclamate de contracandidatul său, în condițiile în care rezultatul a fost unul strâns.

Citește și: Bulgaria avertizează România: Nu intrați în Schengen amenințând Austria. Pierdeți războiul cu Viena!

Alegerile s-au repetat în decembrie, de această dată Van der Bellen câștigând detașat, cu 53,6% din voturi.

De ce nu ne vor austriecii în Schengen?

Populația și partidele Austriei sunt anti-migrație, deci chiar dacă președintele Austriei vrea ca România să fie parte a spațiului Schengen nu e de ajuns. 

66% dintre austrieci sunt contra migrației, astfel că România își ia adio de la Schengen. România e ținută afară de Austria sub pretextul că nu oprește migrația.

Este un mandat clar pentru guvernul federal: 66% dintre austrieci sunt de părere că guvernul federal nu face suficient pentru a combate imigrația ilegală, potrivit unui nou sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice INSA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te