Autorităţile au permis şi redeschiderea unor şcoli, saloare de coafură, mall-uri şi cinematografe, dar şi muzee şi galerii. Guvernul a dat undă verde pentru desfăşurarea nunţilor şi evenimentelor culturale şi religioase la care pot participa maximum o sută de persoane. Totodată, echipele sportive pot să îşi reia antrenamenentele obişnuite, potrivit Mediafax.
Însă pentru majoritatea cehilor, care ocupă primul loc în topul consumatorilor de bere din lume, redeschiderea teraselor şi berăriilor a fost punctul forte din planul guvernamental de relansare a economiei în etape.
„Având în vedere că berea este în sfârşit servită în halbă şi nu într-un pahar din plastic la o fereastră, este absolut grozav”, a spus Ivan Verner, sorbind dintr-o Pilsner Urquell la celebra terasă U Pinkasu din centrul oraşului Praga.
Din cauza măsurilor de restricţie, domeniul industrial din Cehia a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2009, însă ţara pare că se îndreaptă uşor spre o stare de normalitate. Guvernul a promis un pachet de măsuri de sprijinire a companiilor, însă acestea spun că procedura de solicitare a subvenţiilor este complicată.
Autorităţile din Cehia au relaxat, de luni, şi restricţiile de circulaţie, permiţând locuitorilor din afara UE să intre în ţară dacă pot face dovada unui test COVID-19 negativ şi se angajează în anumite domenii, precum cel de sănătate publică. Au început să circule şi trenurile şi autobuzele cu rute în străinătate, iar Czech Airlines a anunţat că va relua, din 18 mai, zborurile spre Amsterdam, Frankfurt, Paris şi Stockholm.
Până în prezent, Cehia a raportat 8.123 de pacienţi infectaţi cu coronavirus şi 280 de decese, cu mult mai puţine decât ţările vecine.