Șpăgi de milioane de euro pentru primarul Anton Valeriu. DNA vorbește de terenuri, păduri și bani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.05.2023 - 13:56
Valeriu Anton, primar în Corbeanca

DNA a transmis că primarul Anton Valeriu și o altă persoană sunt urmăriți penal în stare de reținere într-un dosar de corupție. Edilul de la Corbeanca eset acuzat că a luat mită milioane de euro.

SHARE

Anton Valeriu, primarul comunei Corbeanca din Județul Ilfov este reținut de procurorii DNA într-un dosar de corupție în legătură cu niște retrocedări. 

Este vorba despre sume care se ridică la milioane de euro.

Primarul din Corbeanca, Anton Valeriu, acuzat de DNA că a luat spagă câteva milioane de euro

 Potrivit procurorilor DNA, Valeriu Anton la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de:

- luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),

- spălare a banilor,

- instigare la spălare a banilor, în formă continuată;

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

Surse judiciare spun că ar fi vorba despre o rudă a edilului. 

Citește și: Primarul din Corbeanca, reținut pentru corupție, plătește rate de 7.000€ la venituri de 2.000€/ lună

”În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

Citește și: Primarul Anton Valeriu de la Corbeanca, reținut de DNA. Avocat: ”Vor să ajungă la persoane sus-puse”

2. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, a transmis DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te