Ce se întâmplă cu „taxa pe soare”? Anunțul de ultim moment al Ministrului Energiei

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.03.2024 - 18:45
Ce se întâmplă cu „taxa pe soare”? Anunțul de ultim moment al Ministrului Energiei - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce se întâmplă cu „taxa pe soare”? Anunțul de ultim moment al Ministrului Energiei. Burduja susține o ordonanță de urgență.

SHARE

Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această acţiune va fi făcută, după ce Comisia Europeană a răspuns că fiecare stat poate decide dacă introduce sau nu această taxă.

Ce se întâmplă cu „taxa pe soare”? Anunțul de ultim moment al Ministrului Energiei

„Ministerul Energiei va susţine şi susţine eliminarea taxei pe soare. De altfel, avem şi răspunsul formal de la Comisia Europeană care ne permite abrograrea acelui articol, un may clause, o clauză cu poate. O vom abroga prin ordonanţa pe care o pregătim şi mulţumesc tuturor asociaţiilor de prosumatori care au împins pe acest subiect.

E o evoluţie importantă a sistemului, e o evoluţie în concordanţă cu cei trei d – digitalizare, descentralizare, decarbonizare”, a afirmat Sebastian Burduja, luni, la evenimentul companiei Reţele Electrice Muntenia, parte a Grupului PPC, de inaugurare a Staţiei Electrice Nord, care a fost modernizată.

Citește și: Se dau burse de 1.000 de lei pentru elevii care învață bine. Ce note trebuie să aibă

Prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, ANRE ar fi avut dreptul să impună taxe prosumatorilor ca, începând cu data de 1 decembrie 2026, în situaţia în care contribuţia lor la capacitatea totală de producţie a energiei din România ar fi depăşit 8%.

Prin urmare, ordonanţa de urgenţă163/2022 precizează la art 21, alin 3 că:

„autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent şi participativ, că dispoziţia prevăzută la alin. (3) lit. b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporţionată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depăşeşte ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obţine o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum şi că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acţiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

Citește și: SONDAJ Nicușor Dan și Alianța PSD-PNL vor câștiga alegerile pentru Primăria București

Guvernul a explicat, la adoptarea acestei OUG, în urmă cu doi ani, că intenţionează să nu pună în aplicare această măsură, ci doar a dorit să transpună în legislaţie o directivă europeană.

La începutul lunii februarie, Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) a cerut autorităţilor să elimine de tot acest paragraf din lege, pentru a nu exista riscul ca această taxă să fie introdusă.

Astfel, APCE a solicittat Guvernului elaborarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se precizeze foarte clar că nu va fi introdusă nicio taxă pe autoconsum („taxa pe soare”), întrucât aceasta nu este impusă de directivele europene.

În prezent, legislaţia permite autorităţilor să introducă această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te