Ce pun pe masa de Crăciun românii din diaspora. De unde au produsele tradiționale

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.12.2023 - 07:57
Masă de Crpciun Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Românii din diaspora care nu reușesc să vină în țară de sărbători încearcă să petreacă un Crăciun tradițional în țările unde se află. Astfel, își procură din timp cozonaci, cârnați, afumături și produse lactate.

SHARE

Sunt mulți români care nu reușesc să ajungă acasă de sărbători. Ei vor însă să aibă parte de Crăciun de bunătățile pe care le aveau în țară. 

Unii primesc de la rude pachete cu produse tradiționale dar în diaspora sunt mici antreprenori care în perioada sărbătorilor aduc din România cârnați, afumături, produse lactate, cozonaci sau alte dulciuri apetisante. 

Ce pun pe masa de Crăciun românii din diaspora. De unde au produsele tradiționale

Prețurile nu sunt chiar mici dar mulți spun că merită să plătească pentru bunătățile de acasă. În această perioadă, firmele de curierat au multe livrări de colete cu produse alimentare din România către alte țări europene.

În jur de 500 de lei costă un colet cu babic, cârnați de pleșcoi, șunculiță coaptă și alte preparate specifice Crăciunului, scrie Kanal D. În cele mai multe cazuri, comenzile se fac direct la carmangerii însă și rudele celor care muncesc în străinătate le trimit bunătăți rudelor. Pachetele sunt trimite cu firme de curierat și ajung în câteva zile. 

Citește și: Scrisoare de la Diaspora: Noi din cauza lor am plecat. Voi din cauza lor suferiţi acasă

Bunătăţile s-au scumpit cu 10 lei kilogramul față de anul trecut, dar asta nu le taie pofta de aperitive tradiţionale românilor de peste hotare. Comanda obişnuită pentru cei care locuiesc în diaspora este pentru un astfel de platou. Suficient pentru 4, chiar 5 persoane.

Citește și: Mii de români din țară și diaspora au redescoperit Oltenia prin evenimentul Repatriot Turism Talks

Are 2,5 kg  şi costă aproximativ 200 de lei. 100 de lei kilogramul pentru fiecare tip de muşchi de aici şi 40 de lei pentru slănină. "Din toate câte un pic...slănina, caltaboşul, toba, cârnaţii, pastrama. Ce au fost pe mesele lor de când au fost copii", a declarat Florin Vechiu, producător local din Iaşi, conform observatornews.ro.

Și murăturile sunt foarte apreciate de românii care trăiesc în străinătate. Un borcan cu murături asortate costă între 30-100 de lei, în funcție de mărime și numărul sortimentelor de legume.

Alți români pot comanda astfel de produse micilor băcănii românești din zonele unde locuiesc, în aproape orice țară Acolo marfa se achiziționează pe baza comenzilor. Și bunătățile necesare pentru o masă tradițională de Crăciun costă de la 100 de euro pentru câetav produse până la 200 de euro pentru specialități mai scumpe.

Sunt și românce care în perioada sărbătorilor prepară cozonaci sau alte dulciuri tradiționale românești. Un cozonac preparat de Valentina Țăruș, o româncă din Spania, costă undeva la 12/13 euro. Încă mai face comenzi până pe 21 decembrie, după transmite pe pagina ei de facebook. Valentina deține Covrigăria Covrigaria Horno Artesano

Foto: Facebook: Supermarket Zaragoza.

Românii din Zaragoza au chiar și un supermarket cu produse românești. Este foarte aglomerat în această perioadă. Acolo românii pot cumpăra produse aduse din România, mezeluri, dulciuri, vinuri, murături dar și multe alte produse. 

Clienții spun că prețurile sunt foarte accesibile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te