Ce ofertă le face Ministrul Mediului fermierilor? „Putem oferi și mai mulți bani”

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.01.2024 - 10:45
Ce ofertă le face Ministrul Mediului fermierilor? „Putem oferi și mai mulți bani” - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ce ofertă le face Ministrul Mediului fermierilor? Mircea Fechet a declarat că le poate oferi mai mulți bani.

SHARE

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vine cu un proiect nou destinat fermierilor: Programul Rabla pentru utilaje agricole.

Ce ofertă le face Ministrul Mediului fermierilor? „Putem oferi și mai mulți bani”

"Aș clarifica mai întâi faptul că lansarea acestui program nu are legătură cu protestele ce au loc în acest moment.", a declarat Mircea Fechet, la Antena 3 CNN.

"Ideea de finanțare pentru astfel de utilaje pentru fermierii români este una mai veche, a mai fost discutat cu ministrul agriculturii în trecut și pentru că ne aflăm în perioada în care elaborăm bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, am convenit împreună cu președintele AFM să alocăm pentru începutul o sumă de 500 de milioane de lei prin care să finanțăm utilaje mai prietenoase cu mediu pentru fermierii români.

Citește și: Ce categorie de agricultori va primi 100 € la hectar? Trebuie să ai cultură înființată în 2022

Aici fie vom merge pe o schemă de ajutor de stat, fie vom merge pe un ajutor de minim, care poate să însemne suma de maxim 30.000 euro pentru fiecare beneficiar și așa cum am anunțat și la conferința de presă pe care am făcut-o săptămână aceasta, vom detalia după ce ne vom consulta și cu asociațiile de fermieri și cu restul entităților interesate vom detalii specificațiile acestui program.

Important este că am prins pentru prima oară în istoria AFM - ului buget și pentru astfel de linie de finanțare, ceea ce cred eu că e un lucru bun și firesc, nu doar pentru fermieri, ci pentru mediu. Nu trebuie să scriem o schemă de ajutor de stat. În măsura în care vom alege această soluție, putem oferi și mai mulți bani pentru fiecare fermier. 

Condiția ca la orice program să vină cu utilajul vechi. Aceasta este condiția. Noi trebuie să demonstrăm, ori de câte ori cheltuim bani din fondul de mediu, că acei bani sunt chel, sunt cheltuiți pentru reducerea poluării, pentru reducerea emisiilor, pentru reducerea gazelor cu efect de seră.

Trebuie să demonstrăm această utilitate, spre deosebire de alte tipuri de fonduri ale bugetului național.

Citește și: Traficul prin Vama Siret, blocat de transportatori și fermieri, a fost redeschis de jandarmi

Acesta este un lucru care se poate face ușor, pentru că încă există utilaje atât în ​​domeniul agriculturii, cât și în domeniul silviculturii foarte vechi, care sunt foarte poluante și care ar putea fi înlocuite cu unele mai noi", a declarat Mircea Fechet.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te