Ce grosime are unul dintre cei mai vechi copaci din România. Abia poate fi cuprins de cinci bărbați

DE Alexandra Lupascu | 14.06.2024 - 17:19
Ce grosime are unul dintre cei mai vechi copaci din România. Abia poate fi cuprins de cinci bărbați Foto:DOR (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un platan din comuna Rudna, a cărui vârstă se apropie de o jumătate de mileniu şi care cu greu poate fi cuprins de cinci bărbaţi vânjoşi.

SHARE

Acesta a fost înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timişoara a Academiei Române, a fost marcat, vineri, printr-un panou montat de Societatea de Geografie din România (SGR), pentru a populariza arborele multisecular.

Printre arborii de dimensiuni şi vârste impresionante din judeţul Timiş, cel mai impunător este platanul multisecular de la Rudna.

Crescut în malul Timişului, între vechi despletiri ale râului, acesta are o înălţime de circa 35 de metri, o circumferinţă a trunchiului de 760 cm (măsurată la 1,5 m înălţime faţă de sol) şi un coronament uriaş, conform Agerpres.

Ce grosime are unul dintre cei mai vechi copaci din România. Abia poate fi cuprins de cinci bărbați

Vârsta probabilă, de 400-460 de ani, urmează să fie determinată cu precizie prin metode dendrocronologice specifice, prin grija cadrelor didactice de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara.

„Conform specialiştilor, acest platan este un exemplar hibrid foarte viguros, rezultat din încrucişarea dintre subspeciile Platanus hispanica, Platanus orientalis şi Platanus occidentalis, care a beneficiat de apa din pânza freatică alimentată permanent şi abundent de râul Timiş.

Ampla extindere a coronamentului platanului, specifică de altfel acestei specii fotofile, a fost favorizată şi de relativa sa izolare, beneficiind astfel de lumină din toate părţile, pe întregul parcurs al zilei.

Citește și: FOTO VIDEO Misterul gorunului lui Horea, vechi de 400 ani. Ce se află îngropat la rădăcina lui

Platanul de la Rudna a făcut parte din vechiul parc dendrologic al Conacului Nicolici, construit cel mai probabil între 1782-1783, monument istoric înscris şi el pe lista Academiei Române", a detaliat prof. Nicolae Popa, preşedintele Filialei Timiş a SGR.

Evenimentul de la Rudna doreşte popularizarea platanului multisecular de la Rudna (comuna Giulvăz), iar pe panoul indicator sunt menţionate principalele caracteristici ale acestuia.

Citește și: New York Times scrie despre „Pădurea poveștilor nemuritoare” din România, unde poți adopta un copac

Arborele a fost înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timişoara a Academiei Române la 21 iunie 2021, printr-o decizie a Subcomisiei Monumentelor Naturii, ca urmare a demersurilor făcute de membrii Filialei Timiş a Societăţii de Geografie din România, în special ale dr. Cosmin Ancuţa, profesor de geografie la Liceul "C.D. Loga" din Timişoara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te