Ce efecte va avea asupra Pământului furtuna geomagnetică. Alertă la nivel spațial după explozie

DE Alexandra Lupascu | 26.03.2024 - 08:50
Ce efecte va avea asupra Pământului furtuna geomagnetică. Alertă la nivel spațial după explozie foto: GettyImages

Pământul este lovit de o mare furtună geomagnetică, iar experții spațiali au emis o alertă la nivel global. Adrian Șonka, astronom, a vorbit despre cauzele şi efectele acestui fenomen asupra Pământului.

SHARE

Centrul de prognoză a vremii spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite a emis duminică o alertă de furtună geomagnetică, după ce sateliții de observare a soarelui au înregistrat o explozie solară.

Mai mult, experții spațiali au crezut că prima undă de energie ar putea fi clasată fie ca G1, fie ca G2, dar să crească la nivelul G3. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore au fost observate condiții severe de vreme spațială de tip G4, care se preconizează că va continua şi în zilele următoare. 

Adrian Șonka, astronom la Institutul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, a vorbit despre cauzele acestei explozii geomagnetice şi ce spun, de fapt, avertismentele emise de specialişti, conform Antena3.

Ce efecte va avea asupra Pământului furtuna geomagnetică. Alertă la nivel spațial după explozie

"Să știți că soarele este de vină. Noi cunoaștem în principiu cum funcționează soarele și știm că la fiecare 11 ani el este la maxim de activitate, adică pe el se produc multe fenomene explozive, să spun așa, și anume materia stă pe soare.

În principiu gazul de pe soare stă pe soare, dar uneori se mișcă foarte repede și este prins de câmpul magnetic al soarelui și poate să scape cu viteză mare într-un fel de explozie.

Noi îi spunem erupție în spațiul cosmic. Şi știm că se întâmplă erupții din astea foarte multe atunci când soarele este la maxim de activitate și el este acum la maxim de activitate de vreun an-doi și o să mai fie un an-doi și ne așteptăm să se producă multe fenomene de genul acesta și chiar asta s-a întâmplat.

O furtună geomagnetică extrem de puternică a lovit Pământul

Pe 23 martie, pe la ora 3:00 s-a produs o erupție din aceasta destul de intensă și culmea e că s-a produs și înspre Pământ, pentru că ele se pot produce în orice zonă astrale. Pe noi ne te interesează dacă sunt înspre Pământ și când spune erupție sau explozie, mă refer la faptul că de pe soare pleacă gaz, pleacă, atom de hidrogen, heliu, electroni.

Citește și: Rusia calcă în picioare orice tratat internațional și duce războiul în spațiu cu o armă anti-satelit

Nu contează neapărat ce pleacă, dar dacă au viteză mare ajung la Pământ undeva între maxim 3 zile, minim vreo 12 ore când au cea mai mare viteză.

Și s-a întâmplat să ajungă la pământ pe 24 martie pe la ora 16:00, plus minus câteva ore, pentru că e o zonă destul de difuză și atunci s-a produs la Pământ furtuna geo-magnetică despre care vorbim.

Citește și: SUA lansează sateliți de urmărire a rachetelor hipersonice după ameninarea Rusiei din spațiu

Şi pentru că astronomii observă soarele încontinuu din spațiul cosmic cu telescoape spațiale solare ştim înainte cam când va ajunge materialul respectiv. Și tocmai e bine să anunțăm oamenii, pentru că în principiu, furtunile astea geomagnetice ne pot schimba un pic viața.

Nu avem de ce să ne speriem, dar pot influența de exemplu, comunicațiile care se fac prin satelit, pot induce curent electric în rețelele electrice. De exemplu furtuna aceasta geomagnetică a fost cea mai intensă din 2017, practic n-a fost niciuna la fel de intensă ca cea de ieri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te