Ce companii din România ar putea plăti noua taxă anunțată de Comisia Europeană

DE Adelina Sahlean | 01.06.2020 - 14:53

Comisia Europeană propune o taxă nouă, colectată la nivel comunitar, pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro, pentru a alimenta pachetul de ajutor de 750 miliarde euro destinat statelor afectate de criză.

SHARE

Peste 40 de companii înregistrate în România au avut în 2018 o cifră de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finanțe analizate de platforma Confidas.

În acest moment, Comisia Europeană nu a dat detalii despre cum va fi calculată și colectată taxa propusă săptămâna trecută. Comisarul Hahn a spus pentru Financial Times că circa 70.000 de companii care activează în UE ar urma să plătească, dar nu a spus care e cuantumul. Ca să fie aprobată noua taxă, întreg pachetul denumit Next Generation EU trebuie aprobat atât de Parlamentul European (care a indicat susținerea), cât și de Consiliului UE (care reunește statele membre), dar Austria a indicat deja că nu este de acord cu inițiativa Comisiei.

Clasamentul firmelor din România în funcție de cifra de afaceri din 2018 (pentru 2019 nu sunt disponibile toate datele) e condus de Automobile Dacia (24,7 miliarde de lei), OMV Petrom Marketing (17,8 miliarde lei), OMV Petrom SA (14,1 miliarde lei), Rompetrol Rafinare SA (14,1 miliarde lei) și Rompetrol Downstream (10,9 miliarde lei).

În total, potrivit calculelor la cursul mediu al euro din 2018, 43 de companii au avut o cifră de afaceri mai mare sau egală cu 750 milioane de euro. Clasamentul este dominat de companii multinaționale, dar în top sunt și antreprenori autohtoni (Dedeman, RCS) sau firme de stat (Hidroelectrica, Romgaz, Electrica). Nu e clar dacă taxa dorită de Comisia Europeană, odată acceptată de toate statele membre, va fi plătită doar de firmele – mamă sau și de subsidiarele din fiecare stat membru în care cifra de afaceri a respectivei firme trece de pragul de 750 milioane de euro.

Nu e clar care va fi anul de referință la care se va raporta Comisia Europeană dacă această nouă taxă va fi aprobată, dat fiind că performanțele din 2020 ale multor companii vor suferi modificări substanțiale din cauza crizei în desfășurare.

Companiile cu cifră de afaceri de peste 750 milioane euro din România includ atât producători auto, cât și retaileri și companii petroliere. Câteva dintre acestea sunt LIDL Discount, OMV Petrom, Automobile Dacia, Auchan și Dedeman. Lista poate fi consultată în întregime pe site-ul G4media.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.