CDC aprobă doza booster pentru vaccinurile Moderna și Johnson&Johnson

DE Daniel Toșa | 22.10.2021 - 12:47
CDC aprobă doza booster pentru vaccinurile Moderna și Johnson&Johnson/FOTO: Pixabay

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a recomandat joi seară utilizarea dozelor booster pentru persoanele imunizate cu vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Moderna şi Johnson&Johnson.

SHARE

Directoarea CDC, Rochelle Walensky, a anunţat aceste recomandări joi seară, aliniind astfel politica instituţiei cu anunţul făcut miercuri de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA), care a autorizat dozele de supra-rapel pentru vaccinurile Moderna şi Johnson&Johnson şi dozajul de tip „mix-and-match”, care se referă la utilizarea unor doze de vaccinuri diferite în schema de imunizare.

Rochelle Walensky a spus că „toate vaccinurile autorizate în Statele Unite sunt deosebit de eficiente în reducerea riscului de forme grave de îmbolnăvire, de spitalizare şi de deces, chiar şi în condiţiile unei circulaţii ample a variantei Delta” a noului coronavirus.

„Acum există recomandări pentru dozele 'booster' pentru toate cele trei vaccinuri anti-COVID-19 disponibile în Statele Unite. Persoanele eligibile pot să aleagă vaccinul pe care doresc să îl primească sub forma unei doze „booster””, a anunţat CDC într-un comunicat.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3

Decizia CDC va permite ca aceste doze suplimentare să devină imediat disponibile pentru milioane de americani.

Comitetul de consiliere pentru practici de imunizare (ACIP), un comitet de experţi din cadrul CDC, a votat în unanimitate, joi, în favoarea utilizării dozelor de supra-rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19.

Cu toate acestea, oficiali din sectorul medical şi experţi în sănătate publică au spus că desfăşurarea campaniei de administrare a dozelor de supra-rapel ar putea genera confuzie.

Membrii ACIP s-au străduit ca limbajul folosit în recomandările lor să fie cât mai clar cu putinţă şi să ofere flexibilitatea necesară pentru ca rezidenţii americani să se imunizeze cu vaccinul pe care doresc să îl aleagă.

Recomandările formulate de CDC vor permite ca persoanele imunizate cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson să primească drept „booster” o doză de vaccin Pfizer sau Moderna, care au demonstrat în mai multe studii că oferă o protecţie mai mare.

Citește și: Anamaria Prodan îl îngenunchează pe Reghe: „Nu avem nimic de împărțit. Pleacă cu salariul”

Deşi aceste vaccinuri sunt deosebit de eficiente în prevenirea formelor grave ale bolii şi a decesului, anumiţi experţi guvernamentali au sugerat că dozele „booster” sunt necesare pentru a menţine imunitatea la un nivel ridicat, în special în contextul în care extrem de contagioasa variantă Delta poate să cauzeze infecţii în rândul unor persoane care au fost deja vaccinate cu schemă completă.

ACIP a votat în unanimitate pentru a recomanda dozele „booster” pentru orice persoană de peste 18 ani din Statele Unite care a primit o doză a vaccinului Johnson&Johnson în urmă cu cel puţin două luni.

Pentru americanii care au primit a doua doză a vaccinului Moderna cu cel puţin şase luni în urmă, ACIP a recomandat ca doza de supra-rapel să fie administrată persoanelor de peste 65 de ani, precum şi indivizilor cu risc sporit de a dezvolta forme severe ale bolii şi celor care au un risc înalt de expunere la COVID-19 din cauza profesiilor pe care le exercită.

Medicul Helen Talbot, expert în boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt şi membru al ACIP, a spus că a votat pentru această recomandare, dar a emis totuşi şi un avertisment: „Moderna are o eficacitate vaccinală foarte bună. Va exista o anumită confuzie între doza completă şi doza redusă”.

Dozele booster ale vaccinului Moderna vor conţine 50 de micrograme, reprezentând jumătate din concentraţia vaccinului original.

„Cei care nu se află în faţa unui risc sporit, ar trebui să se gândească foarte bine dacă vor să primească doza completă. Cred că trebuie să fim conştienţi de potenţialele complicaţii”, a adăugat Helen Talbot.

Potrivit experţilor, comunicarea acestor riscuri ar putea fi o problemă în sine, în special din cauza flexibilităţii de a permite oamenilor să aleagă pentru booster un vaccin diferit de cele primite în cadrul schemei iniţiale de imunizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te