„Tot acest şir de erori a arătat breşe, fie că discutăm de STS, Poliţie, jandarmi. Am văzut că acest lanţ al sistemului nu funcţionează. Sigur că putem face destituiri, încercăm să îi pedepsim pe cei care au greşit, dar încercăm să învăţăm din ce a fost la Caracal. A fost eroare umană multă, nepricepere multă, indolenţă multă. Cercetarea din Poliţie pe care o facem va arăta toate aceste chestiuni", a mai spus Mihai Fifor, despre cazul de la Caracal.
Poliţiştii au fost acuzaţi că au intervenit cu întârziere în cazul de la Caracal, neputând să salveze viaţa Alexandrei Măceşanu, fata de 15 ani care a apucat să îşi anunţe răpirea la 112. Adjunctul Poliţiei Olt Nicolae Alexe a fost acuzat că a apelat la o firmă de pază pentru a afla locaţia maşinii suspecte, lucru ce a întârziat salvarea, iar din datele primite a ajuns la trei locaţii greşite aparţinând membrilor unui clan.
Totodată, dintre neregulile constatate au fost cele legate de lipsa de reacţiei sau reacţie întârziată, modul în care poliţiştul care a preluat apelul Alexandrei la 112 a vorbit cu aceasta sau organizarea dezastruoasă a operaţiunilor.
Şeful DSU şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că în raportul privind îmbunătăţirea serviciului 112, care va fi prezentat miercuri premierului, vor fi incluse şi informaţii privind sistemul AML care permite localizarea rapidă, dar şi limitările acestuia.
„Am avut şi întâlniri în paralel al grupului jruidic care să lucreze pe textele legislative. Ne-am consultat ieri cu cei de la protecţia datelor. Astăzi (marţi, n.r.) vom vedea formă finală a raportului şi formă finală a textelor. Astăzi se lucrează la formă finală a textelor. După ce vom prezenţa premierului dacă acesta hotărăşte le vom face publice”, a declarat Raed Arafat la Marius Tucă Show.
La rândul său Fifor, a declarat că acel raport va conţine soluţii de îmbunătăţire a sistemului de urgenţă. În privinţa sistemului AML (advanced mobile location), care ar permite localizarea rapidă a celui care sună la 112, Arafat a precizat că sunt limitări, care vor fi incluse în raport.
Rreferitor la sistemul 112, Fifor spune că diferenţa între România şi Statele Unite ale Americii e că, la americani, operatorul care răspunde la apel are capacitatatea de a dirija forţele implicate în acţiune și că nu s-a discutat niciodată trecerea serviciului 112 la ministerul Afacerilor Interne, dar că această chestiune poate fi pusă în discuţie, dacă e necesar.
„Nu am discutat niciodată trecerea 112 la MAI, dar poate fi pusă în discuţie. Pe 8 vom merge la Bucureşti pentru ca toată lumea să poată să vadă 112 integrat o celulă în care avem SMURD, salvare, medic, fiecare dintre componentele acestui sistem. Răspunde operatorul 112 pentru că aşa funcţionează. Diferenţa dintre noi şi SUA este faptul că cel care răspunde are capacitatea de a dirija el forţa în chestiune, lucru care la noi nu apare. Aici apare fractura, întârzierea, lipsa de decizie corectă", a declarat Mihai Fifor.