Câte zeci de mii de clădiri s-ar prăbuși și câte mii de morți putem avea la un cutremur ca în 1977?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.03.2024 - 09:59
Un nou cutremur ca cel din 1977 ar ucide mii de oameni Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ
Cutremurul din 4 martie 1977 a ucist mii de români Foto: Digi 24

Un cutremur la fel de mare ca cel produs în România în anul 1977 ar ucide mii de oameni. Mulți ar putea rămâne captivi printre runilor clădirilor prăbușite. Ar fi o nouă catastrofă națională.

SHARE

Un seism de o violență similară cu cel din 4 martie 1977 ar ucide mii de oameni și ar prăbuși zeci de mii de clădiri. Cel mai mult vor avea de suferit bucureștenii. 

 În urmă cu 47 de ani un cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a ucis, în numai 56 de secunde 1.600 de oameni și a distrus nu mai puțin de 35.000 de locuințe. 

 Câte zeci de mii de clădiri se vor prăbuși și câți mii de morți vom avea la un cutremur ca în 1977?

 Într-un  document numit Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti se face o simulare în caz de cutremur puternic: nu mai puţin de 35.000 de locuinţe ar urma să fie distruse, iar mai multe clădiri reprezentative pentru Bucureşti ar fi căzut şi ele la pământ.

 Între acestea, blocurile Casata, Nestor, Scala, Dunărea, Simu şi Continental, veritabile repere arhitecturale pentru mulţi locuitori ai Capitalei.

 Aproximativ 1.000 de clădiri s-ar prăbuși și 23.000 vor suferi avarii semnificave. Potrivit datelor oferite de Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, peste 2.500 se vor prăbuși instant la un cutremur mare.

  Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor. 

  Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative" în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv "nivel de colaps parţial sau total". Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor. 

În document sunt enumerate principalele vulnerabilităţi ale oraşului în caz de cutremur:  

 -circa 400 de clădiri de locuit înalte - peste 8 niveluri - realizate din cadre de beton armat în perioada 1925-1940, fără măsuri antiseismice; 

 Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

-populaţia cuprinsă în grupele de vârstă cele mai expuse la efectele mişcării seismice (circa 800.000 de persoane cuprinse în grupa 0-19 ani şi grupa peste 60 de ani);

-reţeaua de gaze naturale, în lungime de circa 910 kilometri, realizată din conducte de oţel;

-reţeaua unităţilor de învăţământ de toate gradele cu peste 450 de obiective;

 Citește și: De ce alarma de cutremur ajunge de 2 ori mai repede la București față de Cluj? Explicația experților

-reţeaua unităţilor sanitare cu circa 562 de unităţi, din care 55 sunt spitale;

-reţeaua de termoficare, în lungime de 437 de kilometri, cuprinzând magistralele subterane de abur şi punctele termice colective ale blocurilor de locuit;

- reţeaua de alimentare cu apă, în lungime de peste 2.500 de kilometri;

- reţeaua turistică ce cuprinde peste 45 de hoteluri mari; 

- reţeaua unităţilor culturale cu circa 27 de instituţii de teatru, operă, muzică, film etc.; 

- reţeaua de metrou, din care circa 35 de kilometri prezintă o vulnerabilitate medie.

Citește și: Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină. Pericol de prăbușire

Conform documentului citat, "numărul de clădiri de locuit care ar suferi avarii semnificative (peste gradul 3 de avariere) în condiţiile de scenariu date, este de ordinul a 23.000; dintre acestea, cca. 50% sunt clădiri de înălţime P... P +1, din materiale de slabă calitate peste 40% sunt P.. .P + 4, clădiri din zidărie cu elemente din beton armat, lemn etc., iar cca. 10% sunt clădiri înalte, din beton armat şi zidărie". 

 Acelaşi document precizează că, dintre cele 23.000 de clădiri care ar fi avariate la cutremur, "pot suferi avarii grave - nivel de colaps parţial sau total (gradul de avariere 5) cca. 1.000 clădiri, dintre care peste 10% sunt înalte". 

În scenariul de cutremur pe timp de noapte (ora 21), peste 450.000 locuitori se pot afla în clădiri care pot depăşi gradul 3 de avariere, care sunt imobile ridicate înainte de anul 1977, arată news.ro. 

Citește și: Câți oameni ar muri în București dacă am avea acum un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter

Reamintim că în urmă cu 47 de ani un cutremur devastator a ucis mii de oameni. Printre victimele cutremurului s-au numărat și câteva personalități marcante. Iată cine a murit atunci:Toma Caragiu, A. E. Baconski, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Savin Bratu, Daniela Caurea, Florin Ciorăscu, Tudor Dumitrescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te