Mulţi dintre ei, însă, nu vor sacrifica animalul din bătătură după cum indică Uniunea Europeană (UE), prin asomare, adică porcul să fie ferit de suferinţă sau durere în timpul înjunghierii, ci aşa cum ştiu ei din moşi-strămoşi: o mână de bărbaţi sar şi prind porcul, îl culcă pe o parte, iar unul îl înjunghie.
Din câteva mişcări, porcul e şi pârlit. De regulă, asomarea se efectuează de medicul veterinar cu un pistol cu glonţ captiv, însă mulţi gospodari sar peste etapa impusă de UE. De teamă că tradiţia va avea de suferit, mai bine să sufere porcul.
„Sunt obiceiurile noastre de Ignat. Ce somaţie (sic!), ştiau străbunicii noştri de aparatele astea? Aşa îi este dat porcului", spun gospodarii.
Unde mai pui că un dispozitiv de asomare poate ajunge şi 700 de lei sau chiar mai mult, în cazul în care oamenii ar vrea să cumpere unul pentru gospodăria proprie. Aproape cât pensia minimă din România. Astfel, pentru mulţi gospodari, metoda de sacrificare a porcului cu asomare prealabilă în numele bunăstării animalului rămâne tot pe hârtie, la fel ca în anii anteriori.