"În aceste zile binecuvântate, ne amintim cu emoție de versurile care exact acum 30 de ani răsunau pe străzi în Timișoara și în toată România: «Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni».
Da, vino Doamne, să vezi ce am făcut din Libertatea după care am suspinat zeci de ani și pe care Tu ne-ai dăruit-o, plătită cu preț scump de sânge nevinovat.
Sângele celor uciși pentru credința și pentru libertate strigă către ceruri și ne obligă să luăm atitudine când drepturile și libertățile celor mici și neajutorați sunt nesocotite.
Ei, martirii din închisori și cei uciși la Revoluție, au înțeles că nu trebuie să ne temem de cei care ucid trupurile. Plăgile avorturilor, exploatării ființelor umane și segregărilor de orice fel sunt, de asemenea, tot atâtea păcate pentru care îi cerem Pruncului Divin iertare și îndurare", mai arată Cardinalul Lucian.
Ierarhul mai amintește și de cuvintele Papei Francisc, transmise în timpul vizitei sale făcute, în acest an, în România: "Precum ne-a îndemnat Sfântul Părinte Papă Francisc pe 2 iunie 2019 la Blaj, pe Câmpia Libertății, cu ocazia beatificării episcopilor noștri martiri greco-catolici:
«Fiti mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să aibă întâietate fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, punând accent pe fraternitatea de sânge care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați de-a lungul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari».
Vino Doamne să mângâi atâția orfani și văduve din satele și orașele noastre tot mai îmbătrânite. Vino Doamne și trimite Îngerii Tăi sfinți spre a ne aduce și nouă Vestea cea Bună că Tu ești cu noi.
Adu-ți aminte Doamne de jertfa martirilor și a mărturisitorilor noștri și pentru vredniciile lor trimite-ne pace și belșug de haruri. Ochii Tăi senini, Pruncule iubit, au culoarea Paradisului.
Și, în acești ochi, ne oglindim cu toții, fiii lui Dumnezeu, fiii lacrimilor Maicii Tale”, se mai arată în Pastorală ierarhului greco-catolic.