Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași? Sunt așteptate 300.000 de persoane

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.10.2024 - 16:43
Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași - Foto: INQUAM Photos/Casian Mitu
Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași - Foto: INQUAM Photos/Casian Mitu

Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași? În fiecare an, în luna octombrie, o mulțime de credincioși se îndreaptă spre fosta capitală a Moldovei pentru a se ruga la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

SHARE

Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași? Sunt așteptate 300.000 de persoane. Credincioșii creștini de pretutindeni o sărbătoresc, în fiecare an, la 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, prin participarea la slujbele organizate cu acest prilej în frumosul municipiu așezat pe șapte coline, ca și Roma.

Când începe pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași? Sunt așteptate 300.000 de persoane

În 2024, programul tradiționalului pelerinajul va începe în 8 octombrie, de la ora 06.00 dimineața, zi în care sfintele moaște sunt scoase din Catedrala Mitropolitană din fosta capitală a Moldovei și vor fi depuse în baldachinul special amenajat, unde vor rămâne până pe 15 octombrie.

Sunt aşteptaţi peste 300.000 de pelerini din toată ţara, începând de luni dimineaţă, când are loc ceremonia scoaterii din Catedrală a raclei cu odoarele sfinte.

Citește și: Sfânta Ecaterina, executată pentru că nu voia să se roage păgânilor. A curs lapte în loc de sânge

Potrivit crestinortodox.ro, anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva, vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, despre care se spune că aduc vindecare multor boli.

Comandantul Brigăzii Mobile de Jandarmi de la Bacău, generalul Ion Sandu, care va veni în sprijinul colegilor de la Iaşi în aceste zile, a făcut câteva precizări despre desfăşurarea evenimentelor. 

„Ţinând cont că în acest an durata pelerinajului este mai scurtă cu două zile, ne așteptăm, per total, nu atingem recordul de anul trecut, dar undeva la 300.000 la toate activitățile pelerinaj, Sfânta Liturghie, Calea Sfinților și celelalte activități, dar anticipăm și în acest an că vom avea în perioada 12-13-14. Am luat în calcul inclusiv trecerea culoarului de pelerini pe Bulevardul Mihai I!”, a declarat Ion Sandu, conform rador.ro.

Citește și: Elevii care au devenit voluntarii Sfintei Parascheva. Au strâns bani de mâncare pentru pelerini

Moaștele Cuvioasei Parascheva, care a trăit în secolul al X-lea, au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, în anul 1641 de domnitorul Moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu. Începând din anul 1889, sfintele moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din oraș.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te