Sfânta Ecaterina, executată pentru că nu voia să se roage păgânilor. A curs lapte în loc de sânge

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.11.2023 - 20:38
Sfânta Ecaterina, executată pentru că nu voia să se roage păgânilor. A curs lapte în loc de sânge Foto: Ziarul Lumina

Sfânta Ecaterina a fost executată pentru că nu voia să se roage păgânilor și credea în Dumnezeu. În momentul în care i s-a tăiat gâtul a curs lapte, nu sânge.

SHARE

Sfânta Ecaterina a fost executată pentru că nu voia să se roage păgânilor și credea în Dumnezeu.

În momentul în care i s-a tăiat gâtul a curs lapte, nu sânge. Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită pe 25 noiembrie. A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. 

S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobila. Datorita frumuseții și înțelepciunii sale, însuși împăratul Maximian își dorea să-i devina sotie.

Ecaterina ajunsese să creadă că niciun bărbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual și din aceasta cauza refuza să se căsătorească.

Sfânta Ecaterina, executată pentru că nu voia să se roage păgânilor. A curs lapte în loc de sânge

Acesta este motivul pentru care mama să decide să o duca la un părinte duhovnicesc din afara cetății, că să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devina soț, scrie creștinortodox.ro.

Părintele îi vă vorbi de Hristos și îi vă dărui o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe. 

După aceasta întălnire, Sfânta Muceniță Ecaterina are doua viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Însă pentru că nu era creștină, nu reușește să vadă fata Mântuitorului.

Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor și alege să primească Sfântul Botez.

În a doua vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodna, spunandu-i: "Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc".

A fost condamnată la moarte

Ecaterina rămâne uimita când vede în următoarea zi inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul în care viață să se schimba radical. Precizam că în acea vreme creștinii care refuzau să jertfească idolilor erau uciși.

Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuși cei care credeau în Hristos, merge la împăratul Maximian și îi spune că închinarea la idoli este o desartaciune.

Este dusa în fata unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care aveau datoria să o determine să se închine zeilor.

Ecaterina condamna cultul și miturile păgâne, înfruntă în discuții publice pe înțelepții vremii și reușește să-i aducă la adevărată credință pe filosofii care o judecau. 

După mai multe încercări nereușite de a o face pe Ecaterina să lepede credință în Hristos, este supusa chinurilor, că în cele din urma să fie zdrobita de fiarele ascuțite a patru roti (de aici și reprezentarea în icoane a Sfintei Mucenițe Ecaterina ținând în mana o roata).

Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata. Potrivt Tradiției, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte.

Citește și: Elevii care au devenit voluntarii Sfintei Parascheva. Au strâns bani de mâncare pentru pelerini

Trupul ei a fost luat de către îngeri și dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului.

Acesta le vă aduce cu dragoste în mănăstirea de la poalele muntelui Sinai.

Tradiția spune că în anul 337, sfânta împărăteasă Elena a construit un sanctuar în jurul locului în care s-a aflat rugul de foc ce ardea și nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise.

Citește și: Sfânta Parascheva, singura speranță a celor a aflați în suferință. Minunile ei au rămas în istorie

Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, împăratul Justinian a transformat sanctuarul într-o mănăstire-fortăreață, în secolul al Vl-lea.

Toți cei care ajung să se închine moaștelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai, primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Mucenițe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te