Cancelarul german Olaf Scholz cere „prudență” în stabilirea sancțiunilor împotriva Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.01.2022 - 09:46
Cancelarul german Olaf Scholz cere „prudență” în stabilirea sancțiunilor împotriva Rusiei/FOTO: euronews.com

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică SUA și UE să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei.

SHARE

Declarațiile cancelarului german intervin în condițiile în care printre posibilele sancţiuni la adresa Rusiei este menționată adesea blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, care conectează Germania direct cu Rusia. O asemenea măsură ar afecta Germania și ar amplifica totodată criza energetică în Europa ce a dus la creşterea preţurilor.

„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună”, a declarat Olaf Scholz, într-un interviu pentru Sueddeutsche Zeitung. „În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor) asupra noastră”, a adăugat cancelarul german, avertizând că nimeni nu trebuie să creadă că există vreo măsură care să nu aibă efecte negative asupra Germaniei.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a încercat în acest interviu să risipească impresia că SUA şi UE ar fi în dezacord asupra unui set de sancţiuni împotriva Rusiei, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres. „În cercul aliaţilor, noi convenim asupra unor posibile măsuri. Este bine. Trebuie să fim capabili să acţionăm în cazul unei urgenţe”, a spus cancelarul german.

Citește și: Șeful Marinei germane a demisionat după ce a spus că „Putin merită respect”

În plus, șeful guvernului de la Berlin a respins cererea Rusiei ca NATO să se angajeze că Ucraina nu va adera la această alianţă, o poziție ce reprezintă, de altfel, punctul de vedere oficial al NATO. „O astfel de garanţie nu poate fi dată”, a punctat Scholz. Însă el a menționat în același timp că aderarea la NATO a altor ţări din Est oricum „nu se află deloc pe agendă în prezent”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost întrebat duminică, la postul de televiziune NBC, ce părere are despre atitudinea Germaniei, iar șeful diplomației americane susține că nu are „nicio îndoială” asupra fermității Germaniei în faţa Rusiei, relatează Agerpres.

Citește și: SUA ordonă evacuarea familiilor personalului Ambasadei din Ucraina începând de luni | Newsweek Romania

„Vă pot spune că germanii împărtăşesc deplin îngrijorările noastre şi că ei sunt hotărâţi să răspundă rapid, eficient şi într-un front unit”, a declarat Antony Blinken, potrivit France-Presse.

„Nu am nicio îndoială pe acest subiect”, a insistat şeful diplomaţiei americane, întrebat la NBC şi despre comentariile comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.