LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
4.302.997 Votanți în România
23,89 %
384.124 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Bulgaria, mai bine pregătită de război. Salariile soldaților sunt de două ori mai mari ca în România

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.04.2024 - 17:45
Bulgaria, mai bine pregătită de război. Salariile soldaților sunt de două ori mai mari ca în România Foto: Profimedia Images(fotografie cu caracter ilustrativ)
Bulgaria, mai bine pregătită de război. Salariile soldaților sunt de două ori mai mari ca în România Foto: Profimedia Images(fotografie cu caracter ilustrativ)

Bulgaria, mai bine pregătită de război. Salariile soldaților sunt de două ori mai mari ca în România În contextul conflictelor de la nivel mondial, țăii din Europa iau măsuri de securitate și investesc în Armată.

SHARE

Toate grupurile parlamentare din Bulgaria, fără excepție, depun un proiect de hotărâre de modificare a Legii cu privire la apărare și forțele armate, prin care salariile militarilor vor fi majorate cu aproape 30%.

Astfel, dacă este să facem o comparație între cele două țări, Bulgaria oferă salarii mai mari militarilor.

Bulgaria, mai bine pregătită de război. Salariile soldaților sunt de două ori mai mari ca în România

"În ceea ce privește salariile, sper că modificările aduse legii vor intra în vigoare înainte de 6 mai, din cauza vacanței armatei bulgare. Se preconizează că noile salarii vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, astfel încât acestea să poată fi planificate cu bugetul de anul viitor. 

Același lucru este valabil și pentru angajații Ministerului de Interne. Ambele majorări sunt planificate pentru bugetul din 2025 și vor costa aproximativ 520 de milioane de leva.

Baza salarială inițială în armată este în prezent de 1 450 BGN (3.500 lei). După majorarea de la 1 ianuarie anul viitor, salariul de bază ar trebui să devină 2200 leva (5.600 lei), ceea ce este mult mai atractiv.

Vom lua cunoștință de situația de la baza aeriană Graf Ignatyevo împreună cu colegii noștri din comisia militară la fața locului", a declarat Hristo Gadzhev, deputat.

Salariile din armata bulgară sunt peste cele din România.

Ce salarii sunt în 2023 în Armata Română

Maior – 5.019 lei (se adaugă sporuri)

Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)

Locotenent gradație 4 – 3.445 lei

Sublocotenent – 2.958 lei

Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri)

Sergent major – 2.933 lei (se adaugă sporuri)

Sergent gradația 4 – 2.618 lei

Caporal gradație 4 – 2.437 lei (se adaugă sporuri)

Soldat – 2.236 lei

Criză de militari în Europa. Femeile, chemate la arme. Revine armata obligatorie și în România?

Au început deja creșterile bugetelor militare în țările membre NATO, iar în Uniunea Europeană se vorbește deschis despre creșterea industriei militare europene.

Un număr tot mai mare de state vecine Rusiei solicită reintroducerea unei armate obligatorii, în condițiile în care în multe țări europene cresc temerile legate de un război în vecinătatea lor. Acestea se tem că Rusia ar putea ataca unul dintre vecinii săi, relatează Mfor.

Problema creșterii numărului de militari a devenit recent mai proeminentă.

În Europa, doar Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Cipru, Estonia, Norvegia și Elveția au în prezent o recrutare obligatorie de diferite durate (de obicei 6-12 luni).

„Femeile-viking”, din nou la luptă

Danemarca a început, de asemenea, să pună în aplicare pentru prima dată un plan pentru recensământul și posibila recrutare a femeilor. 

Începând cu 2026, femeile daneze vor fi obligate să își îndeplinească serviciul militar, ca parte a eforturilor de consolidare a apărării țării și pentru a atinge obiectivele NATO. Premierul Mette Frederiksen a subliniat:

Citește și: Ce țară din UE cere arme nucleare pe teritoriul ei? E la 700 km de România

În Estonia, toți bărbații cu vârsta de peste 18 ani sunt obligați să servească, dar femeile nu sunt obligate să facă acest lucru și pot decide singure dacă vor sau nu să servească pentru o anumită perioadă.

Citește și: Rusia amenință Occidentul: „Prezența militară NATO în flancul estic duce la escaladarea tensiunilor”

Revine armata obligatorie și în România?

Generalul (R) Virgil Bălăceanu, fost reprezentantul României la NATO a declarat că în cazul în care MApN nu poate recruta suficienți militari voluntari, astfel încât să acopere deficitul uriaș din efectivele Armatei Române, ar fi nevoie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te