Bucureștiul va avea tramvaie noi abia în 2022. Nicușor Dan dă vina pe Firea pentru întârziere

DE Miruna Moldoveanu | 15.01.2021 - 13:35
Tramvaiul 56/FOTO: PMB

Nicușor Dan a anunțat că primăria Capitalei va semna în curând contractul cu Astra Vagoane pentru livrarea a 100 de tramvaie noi, dar până vor veni însă noile tramvaie va trece cel puțin un an, compania având 12 luni pentru omologarea prototipului, apoi se începe producția.

SHARE

În ceea ce privește licitația Societății de Transport București pentru achiziția separată a alte 40 de tramvaie, aceasta a fost anulată la finalul anului trecut deoarece societatea nu avea banii necesari în bugetul de investiții, ci sumele veneau de la Primăria Capitalei, iar Curtea de Conturi a spus că STB nu putea face licitație pe banii altcuiva, a explicat primarul general.

Primarul Nicușor Dan dă vina pe fostul primar Gabriela Firea pentru întârzierea cu care se semnează contractul pentru achiziția celor 100 de tramvaie, în condițiile în care licitația a fost atribuită din 2019, după decizia CNSC, dar municipalitatea a mers în instanță și a făcut contestație.
”Ne pregătim să semnăm contractul cu Astra pentru 100 de vagoane, 100 de tramvaie, este un contract pe bani europeni, 840 de milioane de lei, deci aproape 200 de milioane de euro. Faptul că nu l-am semnat până la acest moment e o problemă care vine din fosta administraţie, dacă fosta administraţie nu ar fi insistat cu firma turcească, în mod ilegal, aşa cum a stabilit definitiv Curtea de Apel, noi am fi început să avem tramvaie în Bucureşti azi. Pentru că s-au scurs nişte ani de la momentul ofertei şi pentru că preţurile au crescut e nevoie de nişte discutii tehnice pentru ca acest contract să poată să fie onorat de către Astra Arad. Acesta este motivul pentru care nu l-am semnat până în acest moment. Astra Arad a reînnoit scrisoarea de garanţie, deci putem s-o semnăm în orice moment în care agreăm, e foarte important să semnăm pentru că sunt nişte bani europeni pe care trebuie să-i cheltuim pe toţi până în 2023”, a declarat Nicușor Dan joi.

Gabriela Firea a scris pe pagina de Facebook că a trimis contractul semnat către Astra Vagoane, imediat după încheierea aspectelor legale.

”Am semnat acest contract pe 19.10.2020, alături de reprezentanții directiilor implicate, persoane în viață, care pot confirma acest lucru (dacă semnăturile lor pe document nu sunt suficiente). Subliniez că am semnat contractul imediat ce a ajuns la cabinet, după încheierea tuturor aspectelor legale, nu am ezitat nicio secundă. Potrivit prevederilor legale, contractul a fost transmis firmei castigatoare (prin email, în data de 26.10.2020), pentru a fi semnat și de catre conducerea acesteia. Răspunsul societății a fost transmis pe 30.10.2020și propune câteva modificări de formă ale contractului (înlocuirea sintagmei Beneficiar cu Achizitor, de exemplu). Este un tertip jalnic pe care (...) l-a utilizat, pentru a ajunge el în situația de a semna respectivul contract, muncit de mine si echipa mea!”, a scris Firea pe Facebook.

Primăria Capitalei a lansat licitația pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie în decembrie 2018. Pe 6 noiembrie 2019, Primaria Bucuresti a anuntat castigatorul licitației, turcii de la DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S., în defavoarea Astra Vagoane. Astra Vagoane a contestat rezultatul, iar pe 1 decembrie 2019 - CNSC obliga Primăria Bucuresti să reevalueze ofertele. Primăria Capitalei a contestat imediat la Curtea de Apel decizia CNSC. Curtea de Apel București a decis, la finalul lunii iulie 2020, respingerea definitivă a contestației Primăriei București și desemnarea societății Astra Vagoane Calatori, asociata cu o companie chineza, drept câștigătoare. Pe 8 septembrie 2020, Primăria a anunțat Astra Vagoane că a fost desemnat câștigătorul licitației privind cele 100 de tramvaie, potrivit hotnews.ro.
 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te