BOR a modificat procedurile pentru Spovedanie și duhovnicie. Ce gesturi sunt interzise

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.09.2022 - 15:35
Patriarhia Română / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat o serie de propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia. Una dintre modificări prevede evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

O serie de propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia au fost aprobate joi în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Patriarhului Daniel.

Noile reguli pentru Spovedanie și duhovnicie

- Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de ea şi de duhovnic în timpul mărturisirii;

- Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi să întrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

Citește și: VIDEO Care sunt cele mai bune și cele mai proaste cauciucuri de iarnă pentru mașinile mici

- Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;

- Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

- Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

- Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;

- Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Citește și: Au avut contract prenupțial. Borcea s-a temut că Valentina va fugi cu banii lui. „Nu am scrupule”

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a Sfintelor Taine, precum şi cateheze cu credincioşii, privind rânduiala şi semnificaţia duhovnicească a acestora.

Totodată, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost instituit Ordinul "Maica Domnului Rugătoarea", pentru ierarhi, clerici şi mireni şi au fost reconfirmate condiţiile înscrierii la doctoratul în Teologie.

Preotul Visarion Alexa, sub control judiciar pentru agresiune sexuală

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, cererea procurorilor de arestare preventivă a preotului Visarion Alexa, acuzat că agresat sexual o femeie, acesta urmând să stea sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Visarion Alexa a fost reţinut de poliţişti în urmă cu o săptămână pentru agresiune sexuală, fiind dus apoi la Judecătoria Sectorului 6 cu propunere de arestare preventivă. Un magistrat a dispus atunci eliberarea sa şi plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu mai multe interdicţii. Preotul a făcut contestaţie la tribunal, la fel au procedat şi procurorii, care doreau să fie arestat preventiv, însă ambele contestaţii au fost respinse luni de Tribunalul Bucureşti. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te