Bogdan Aurescu, despre criza ucraineană: UE trebuie să rămână unită şi fermă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.12.2021 - 15:18
Bogdan Aurescu, despre criza ucraineană: UE trebuie să rămână unită şi fermă. Foto MAE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va prezenta luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, unde vor fi discutate evoluţiile de la graniţa Ucrainei, mesajul României pentru pregătirea unei reacţii adecvate din partea UE.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va prezenta luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, unde vor fi discutate evoluţiile de la graniţa Ucrainei, mesajul României pentru pregătirea unei reacţii adecvate din partea UE, care în opinia sa trebuie să rămână unită şi fermă.

De asemenea, ministrul Aurescu va participa şi la un mic dejun informal de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, privind aspectele geopolitice ale energiei.

Citește și: Primari și viceprimari români, discuție cu Ambasada Rusiei, în contextul tensionat cu Ucraina

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 13 decembrie 2021, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.  Miniştrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii referitor la o serie de teme de actualitate precum evoluţiile privind Ucraina, situaţia din Belarus, dosarul cipriot (Varosha) şi Etiopia. Pe agenda reuniunii figurează şi relaţiile UE-Africa, UE-Asia Centrală şi relaţiile cu Venezuela”, anunţă MAE.

Șeful diplomaţiei române va participa la 12 decembrie 2021 la un eveniment cu reprezentanţi ai opoziţiei democrate din Belarus, găzduit de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.

Citește și: VIDEO Grindeanu amenință constructorul Centurii Tecuci (7 km), pe care PSD nu a terminat-o în 7 ani

De asemenea, în cadrul CAE va avea loc un dejun de lucru al miniştrilor europeni de externe cu ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, potrivit RFI. Miniştrii europeni de externe vor aborda situaţia privind Ucraina din perspectiva evoluţiilor de la graniţa estică a acestui stat cu Rusia care suscită un grad înalt  de preocupare la nivel european şi euroatlantic.

Ministrul român de externe va reitera îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră şi va sublinia nevoia pregătirii unei reacţii adecvate din partea UE, care trebuie să rămână unită şi fermă.

În plus, va accentua importanţa abordării relaţiei UE-Turcia dintr-o perspectivă strategică mai largă, în linie cu orientările Consiliului European din 24 iunie 2021.(Mai multe detalii la RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te