Bodog - liber în România, în Franța ar face pușcărie. Care este fapta

DE Mircea Marian | Actualizat: 29.06.2020 - 18:56

Fostul premier francez Francois Fillon a fost, azi, condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, pentru angajarea fictivă a soției sale. Și soția sa, Penelope Fillon, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 375.000 de euro.

SHARE

În România, fostul ministru al Sănătății, senatorul Florian Bodog (PSD), a scăpat, după ce DNA l-a acuzat de o faptă asemănătoare. În iulie 2019, el a fost acuzat de DNA de angajarea fictivă a unei consiliere la ministerul pe care-l conducea. Colegii săi din Senat au oprit însă ancheta și posibilul proces.

„Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, se arăta într-un comunicat al DNA, când această instituție a cerut ridicarea imunității.

Persoana care ar fi fost angajată fictiv de Bodog era Andreea Baciu, de 35 de ani, asistentă universitară la facultatea din Oradea, unde senatorul PSD este decan.

Senatul a respins însă, la 23 septembrie 2019, solicitarea DNA de ridicare a imunității lui Bodog, așa că acesta nici măcar n-a ajuns în fața judecătorilor. 82 de senatori au votat împotriva solicitării DNA, 30 „pentru”, iar patru s-au abținut.

11 senatori au absentat „motivat” de la ședință. Alți nouă senatori nu au participat la vot.

În Franța, scandalul în care a fost implicat fostul premier Fillon i-a distrus acestuia şansele de a candida la preşedinţia ţării în 2017 şi a deschis calea către Palatul Elysee pentru Emmanuel Macron. Deocamdată, Fillon a făcut apel la sentință, ceea ce a blocat trimiterea sa la pușcărie. Fillon este politicianul francez de cel mai înalt rang care a primit o pedeapsă privativă de libertate, de la începutul celei de-a cincea Republici, în 1958. „Măștile faciale au ascuns expresiile cuplului în timp ce erau citite verdictele”, scrie BBC.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.