Blestemul aurului dacic: doi braconieri au de plătit 5,2 milioane USD pentru 3.572 de monede dacice

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.05.2021 - 11:55
Doi braconieri au de plătit 5,2 milioane USD pentru 3.572 de monede dacice Lysimach Foto: cionarchives.com
Darius Liviu Baci Foto: mesagerulhunedorean.ro
Mircea Mihăilă Foto: mesagerulhunedorean.ro

Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă au descoperit 30 de kilograme de monede dacice la Sarmizegetusa, apoi le-au traficat. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, acum trebuie să pltească despăgubiri de 5,2 milioane de dolari către statul român.

SHARE

Cei doi baconieri au găsit comoara după mulți ani de căutări prin mai multe așezări dacice. Au dat lovitura în 1998 când au pus mâna pe monede antice de aur care cântăreau aprozimativ 30 de kilograme, însă au făcut greșeala să le arate unui pădurar.

Citește și: Rețeaua lui Tâmplaru și Bodi: Fete cu pistolul la tâmplă, bătute cu cablul și violate în grup

Acesta i-a denunțat, însă Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă au apucat să facă dispărute 3.572 de monede până la intervenția autorităților. 

Citește și: Duduienii și clanul Sportivilor râmân fără mașinile furate din străinătate. 50 de percheziții

În 2016, Darius Baci a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare şi Mircea Mihăilă la patru ani de închisoare, pentru traficarea mai multor tezaure de aur dacic.

Citește și: FOTO Stadionul Arcul de Triumf nu a fost încă deschis de Novak. Terenul de antrenament se degradează

În 2017 a început și un proces civil, în care Ministerul Culturii a solicitat despăgubiri de peste cinci milioane de dolari, pentru cele 3.600 de monede de aur traficate, iar sentința a fost pronunțată luna trecută.

 

Darius Liviu Baci și Mircea Mihăilă au de plătit 5,2 milioane USD Foto: mesagerulhunedorean

Cum s-a ajuns la suma de 5,2 milioane USD pe care o au de plătit braconierii  pentru 3.572 de monede dacice

„Se poate conchide că valoarea monedelor constituind Tezaurul de la Muncel, emise prin sec. II - I î. Chr., în atelierele de la Istros, Tomis, Kalatis şi Byzantion sustrase din situl arheologic UNESCO, Sarmizegetusa Regia, dispersate pe piaţa de antichităţi şi valorificate prin case de licitaţii de prestigiu din Europa şi America, este inestimabilă, fiind de apreciat că determinarea valorică a acestora s-a făcut la o sumă modică, de numai 1.460 USD pe piesă (...).

Aşadar, deşi prejudiciul creat patrimoniului naţional – categoria juridică Tezaur, determinat valoric, după următorul calcul: 3.572 monede x 1.460 USD/bucată, la suma de 5.215.120 USD, reprezentând contravaloarea unui număr de 3.572 stateri de aur pseudo-Lysimacos, în realitate, acest prejudiciu este mult mai mare, interesul amatorilor sau pasionaţilor de antichităţi putând devansa orice închipuire, în considerarea caracterului rarisim al pieselor, a vechimii lor şi, nu în ultimul rând, al originii lor inedite: tărâmul fabulos al Daciei mitice”, arătau reprezentanţii Ministerului Culturii.

Cum se apără vânătorii de comori

Darius Baci a respins pretenţiile Ministerului Culturii, invocând faptul că nu se poate stabili cu certitudine existenţa prejudiciului.

„Prin expertiza de specialitate efectuată în cauză, nu au putut fi evaluate fizic decât un număr de 28 de monede, a căror existenţă a putut fi demonstrată. În ceea ce priveşte celelalte monede (3.572), acestea nu au fost niciodată expertizate fizic, cântărite, evaluate, iar valoarea lor a fost stabilită în mod abstract, aleator, existând o presupunere teoretică cu privire la apartenenţa lor la un lot.

Nu există probe certe cu privire la vinovăţia pârâtului, existenţa faptică a unui număr de 3.565 monede de tip pseudo Lysimachos, numărul exact al acestora şi nici cu privire la împrejurarea că cele 28 de monede recuperate până în prezent de Statul Român au fost descoperite la Sarmizegetusa şi fac parte din cele 3.600 despre care se se prezumă că au făcut parte din tezaur”, a arătat acesta.

Tribunalul Hunedoara, pe fond, şi Curtea de Apel Alba Iulia, la apel, au decis că foştii braconieri, trimişi în închisoare, trebuie să achite Statului Român suma de 5.215.120 de dolari SUA sau să restituie un număr 3.572 monede aur, de tip Lysimach, braconate din situl arheologic Sarmizegestusa-Regia, situat în Munţii Orăştiei.

Pe lângă acestea, instanţa din Alba Iulia i-a obligat pe cei doi să mai achite Ministerului Culturii şi suma de 22.905 euro reprezentând suma cheltuită de către instituţie pentru recuperarea a 28 de stateri (monede antice) aparţinând tezaurului descoperit şi furat de cei doi din situl arheologic Căprăreaţa, , conform Adevărul. 

 

 

 

 

 


 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te