BBC: De ce ar trebui să-ţi dezinfectezi telefonul şi alte răspunsuri la întrebări despre coronavirus

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.03.2020 - 14:36

BBC a făcut a compilaţie a întrebărilor puse de cititori şi a oferit răspunsuri pentru cei care încearcă să se protejeze de epidemia de coronavirus, conform digi24.ro .

SHARE

Din informaţiile care există despre coronavirus, ştim că el se transmite prin material biologic aruncat de strănuturi şi tuse. Experţii cred, însă, că el poate supravieţui pe suprafeţe pe o perioadă mai lungă de câteva zile.

Astfel, este important ca telefoanele să fie dezinfectate frecvent, acasă sau la serviciu. Majoritatea producătorilor de telefoane avertizează împotriva curăţării dispozitivelor cu substanţe pe bază de alcool, dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante, pentru că aceste substanţe ar putea deteriora stratul protector care acoperă ecranul.

Deteriorarea acestui strat ar putea face ca germenii să se „lipească” mai uşor de dispozitiv. Având în vedere că telefoanele din ultima vreme sunt rezistente la apă, ele pot fi curăţate cu apă şi săpun şi apoi şterse cu un prosop de hârtie. Verificaţi, însă, dacă telefonul este rezistent la apă înainte de a folosi această metodă.

Poate virusul să se răspândească de pe bancnote sau de pe monede?

Guvernul chinez a luat o iniţiativă în ceea ce priveşte banii – bancnotele şi monedele primite de bănci trebuie sterilizate înainte de a ajuns la consumatori pentru a reduce capacitatea de răspândire a virusului. Folosirea cardurilor contactless ar trebuie să minimizeze riscul adus de folosirea banilor cash, deşi şi acestea pot să găzduiască germeni şi virusuri.

Cea mai simplă şi eficientă metodă este de a ne spăla pe mâini cu grijă după folosirea cardului şi banilor fie ei în formă de bancnotă sau monedă.

Care sunt diferenţele dintre coronavirus şi gripă?

Coronavirusul şi gripa împărtăşesc multe simtome similare, fapt ce le face dificil de diagnosticat fără un test specific. Simptomele cele mai evidente ale coronavirusului par să fie febra şi tusea. La gripă, printre simptome se mai numără şi durerile în gât, în timp ce persoanele infectate cu coronavirus ar putea să simtă greutăţi la respiraţie.

Toţi cei care suspectează că ar fi fost infectaţi cu coronavirus nu trebuie să meargă la medicul de familie, farmacie sau spital ci să apeleze numărul de urgenţă pentru a primi indicaţii în legătură cu ce trebuie să facă mai departe.

Pot fi infectate animalele de companie?

Nu. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu există nicio dovadă că noul coronavirus se poate transmite de la om la animale de companie sau invers. Deşi coronavirusurile apar în aproape toate speciile, ele sunt specifice doar uneia iar transmisia între specii este extrem de rară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te