Bătălia globală pentru vaccinul anti-COVID a început. România este outsider. Care e planul B?

DE Valentin Mirică | Actualizat: 30.07.2020 - 20:16
Foto: Jenner Institute Vaccine Trials, University of Oxford

Cu multe luni înainte ca un vaccin anti-covid să fie omologat, țările bogate au cumpărat de la diferite companii câteva miliarde de doze. Guvernul României nu pare să fie preocupat de problemă.

SHARE

“Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul în măsura în care el va fi disponibil, şi medicamentele. De această chestiune se ocupă la noi Ministerul Sănătăţii şi pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru a fi, împreună cu celelalte state din UE, ţară care îşi anunţă intenţia pentru contractarea vaccinului anti-COVID-19, în măsura în care, sigur, va deveni disponibil. Deci suntem prinşi în procedură“, a spus președintele Klaus Iohannis, miercuri, la Cotroceni.

Într-adevăr, AstraZeneca, una din companiile aflate într-o fază avanasată de producere a unui vaccin, a încheiat în 13 iunie o înțelegere prin care patru state europene - Germania, Franța, Italia și Olanda - vor cumpăra 400 de milioane de doze și le vor distribui în toată Uniunea Europeană, care are 417 milioane de locuitori. Totuși, nu este clar cum va fi prioritizată distribuția acestor doze către statele UE. 

Au mai cumpărat deja, în avans, doze de vaccin:

Statele Unite - 100 de milioane de doze de la Pfizer plus BioNTech (1,95 miliarde USD) și 400 de milioane de la AstraZeneca (1,2 miliarde de dolari). SUA mai finanțează cu circa un miliard de dolari vaccinurile produse de Moderna și Johnson & Johnson, dar nu s-a prevăzut câte doze vor fi achiziționate de la aceste companii. O doză de vaccin produsă de Pfizer ar costa 19,5 USD. 

Marea Britanie: AstraZeneca - 100 milioane doze, Pfizer plus BioNTech - 30 de milioane de doze, Valneva - 60 de milioane de doze. Nu se știe valoarea acordurilor. AstraZeneca va furniza 30 de milioane de doze încă din septembrie. 

Brazilia: 30 de milioane de doze de la AstraZeneca, valoarea contractului - necunoscută. 

CEPI și GAVI, două alianțe globale care se ocupă de furnizarea vaccinurilor către țări sărace au cumpărat tot de la AstraZeneca 300 de milioane de doze cu 750 de milioane de dolari. 

Serum Institute of India va furniza un miliard de doze tot către țări sărace/ cu venituri medii. 400 de milioane de doze vor fi furnizate la finalul lui 2020. 

Japonia se află în discuții cu Johnson & Johnson, deși prioritatea acestei companii va fi să livreze în SUA. 

Taiwanul dezvoltă propriul vaccin, va începe teste pe 1.000 de oameni în august și speră să-l distribuie în februarie 2021. 

China și Rusia susțin că dezvoltă propriul vaccin. China ar fi început folosirea sa pe “voluntari“ din armată, iar Rusia susține că va avea propria producție, gata de a fi utilizată, din 10 august 2020. 

Acum câteva zile, Antonia Fauci, principalul consilier al Casei Albe în epidemia de coronavirus, a susținut că un vaccin ar putea fi folosit, în SUA, încă din octombrie sau noiembrie, dar în alte țări ar putea ajunge cu luni întârziere. 

Moderna, de exemplu, a susținut că are o capacitate de producție de câteva milioane de doze pe zi. Compania indiană Serum a anunțat că produce deja câteva milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, doze care vor fi gata până la finalul lui august. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te