Avioane SUA și o dronă RQ-4B apără spațiul aerian al României. Survol simultan deasupra Mării Negre

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.07.2022 - 09:42
Avionul RC-135W Rivet Joint din dotarea for'elor armate americane/ Foto: USAF

Mai multe mijloace de cercetare ale NATO au îndeplinit misiuni specifice în sud-estul României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Pentru prima dată, a apărut o situație inedită, când mijloace aliate pilotate și nepilotate au zburat simultan în aceeași zonă.

SHARE

Începând din dimineața zilei de luni, în spațiul aerian al României și deasupra Mării Negre s-au aflat patru avioane occidentale, între care două de tip RC-135W, câte unul de tip E-3A și EP-3E, precum și o dronă americană RQ-4B, scrie „Defense Romania”.

Astfel, un avion de cercetare radioelectronică Boeing RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia). Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4138 și indicativul radio HOMER11, a evoluat la o altitudine de 9.745 de metri, cu o viteză de circa 940 de kilometri pe oră. Aceasta a efectuat mai multe treceri la granița de est a României, pe un traiect de zbor cuprins între Bacău și Constanța.

De asemenea, un alt avion de cercetare radioelectronică Boeing RC-135W din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, îndeplinind o misiune SIGINT. Aeronava, cu numărul de înregistrare RRR7211, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aceasta a evoluat în jumătatea acvatoriului Mării Negre, la limita FIR Sevastopol.

Simultan, în aceeași zonă a aburat și o dronă de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru pentru că, de regulă, mijloacele de cercetare aeriană ale NATO nu operează în același raion.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au distrus un mare depozit rusesc de muniție din Herson. Rusii confirmă

Drona de cercetare americană Nortrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 04.2015 și indicativul radio FORTE12, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aparatul de zbor fără pilot a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri, cu o viteză de circa 698 de kilometri pe oră. Acesta a zburat ceva mai la est decât o face de obicei, în timpul misiunilor executate aproape zilnic în zona Mării Negre.

În partea de est a României s-a mai aflat și un avion AWACS din cadrul NATO de tip Boeing E-3A Sentry. Aeronava, cu numărul de înregistrare LX-N90448, a zburat în cercuri concentrice la nord-vest de Brașov, după care s-a deplasat în Delta Dunării.

Tot în Delta Dunării a evoluat și un avion Lockheed EP-3E Aries II aparținând Forțelor Navale americane. Aeronava, cu numărul de înregistrare 159893, a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia). Aceasta a zburat într-un raion cuprins între Constanța, Tulcea și Sulina.

Citește și: 4.000 lei lunar, pensie militară pentru deputatul Francisc Tobă, acuzat de represiune la Revoluție

Probabil că zborurile desfășurate de mijloacele de cercetare aeriană ale NATO au vizat dislocarea și activitățile desfășurate de Forțele Armate ale Federației Ruse în Regiunea Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te