Avertisment ONU: nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.10.2021 - 22:58
Avertisment ONU: nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record/FOTO: Unsplash

Încălzirea climatică, cote record în 2020: concentrația de CO2, cel mai important gaz de seră, este cu 50% mai mare decât la începutul Revoluției Industriale.

SHARE

Nivelurile de metan din atmosferă s-au dublat mai mult din 1750, iar toate gazele cu efect de seră au crescut alarmant de repede în statistici, în 2020.

Conform datelor disponibile, criza climatică continuă să se agraveze, iar profesorul Petteri Taalas trage un semnal de alarmă pentru toate națiunile.

Negociatorii summitului Cop26 de la Glasglow trebuie să supună la vot următoarele restricții pentru a stabiliza nivelul de gaze de seră din atmosferă până în 2050. Dacă nu, repercursiunile ar putea fi catastrofice pentru Pământ. Deja, temperaturile în creștere determină anomaliile atmosferice duc la valuri de căldură, secete sau inundații. 

„La ritmul actual de creștere a concentrațiilor de GES, vom asista la o creștere a temperaturii până la sfârșitul acestui secol cu ​​mult peste obiectivele Acordului de la Paris de 1,5 până la 2 °C”, a spus Taalas. „Nivelurile în creștere ale GES au repercusiuni negative majore pentru viața și bunăstarea noastră de zi cu zi și pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.”, conform The Guardian. 

Citește și: DSP Iași: Vârful valului patru, peste o lună, iar în ianuarie va veni valul cinci

„Se speră că Cop26 va vedea o creștere dramatică a angajamentelor. Trebuie să ne transformăm angajamentul în acțiuni care vor avea un impact asupra GES. Trebuie să ne revizuim sistemele industriale, energetice și de transport și întregul mod de viață – schimbările necesare sunt accesibile din punct de vedere economic și posibile din punct de vedere tehnic. Nu există timp de pierdut!”, a adăugat acesta. 

Arderea cărbunelui, petrolului și gazului reprezintă 66% din cauzele încălzirii globale, acestea reprezentând cea mai mare sursă de CO2 din atmosferă. În 2020, emisiile de CO2 au scăzut cu 5%, iar asta s-a întâmplat datorită restricțiilor anti-Covid. Chiar și așa, foarte multe gaze cu efect de seră au fost pompate în atmosferă, ceea ce înseamnă că restricțiile anti-Covid „nu a avut niciun impact vizibil asupra nivelurilor atmosferice de GES și ratele lor de creștere”, a spus OMM.

Citește și: Doi membri ai clanului Săndulache, arestați. Gruparea forța femei să ascundă droguri în zone intime

Aproximativ, 50% din CO2 ajunge în atmosferă, restul fiind absorbit de plante, oceane și copaci, dar OMM avertizează că aceste schimbări duc la anomalii în ecosistem. În momentul de față, pădurea Amazoniană nu absoarbe CO2, ci îl elimină, deoarece activitățile umane distrug ecosistemul amazonian.

„Adevăratul succes sau eșecul Cop26 va fi scris în cerul nostru sub formă de concentrații de gaze cu efect de seră. Acest raport al OMM oferă o evaluare brutală și sinceră a ceea ce a fost scris până acum. Până acum, este un eșec epic”, a spus profesorul Dave Reay, de la Universitatea din Edinburgh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te