Aurescu la Consiliul Afaceri Externe: Solicităm Rusiei să înceteze agresiunea militară

DE Adrian Costin | Actualizat: 21.03.2022 - 14:25
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Şeful diplomaţiei române participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfăşoară la Bruxelles.

SHARE

Comunitatea UE condamnă atacurile Rusiei împotriva civililor şi a obiectivelor civile din Ucraina, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, el solicitând încetarea imediată a acţiunilor militare ale Federaţiei Ruse.

Citește și: Ceasurile de lux ale lui Vladimir Putin: Unul dintre ele costă 500.000 € . Pe ce mână îl poartă

"În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, monitorizăm cu mare atenţie discuţiile dintre ruşi şi ucraineni privind soluţionarea conflictului. Dar, pentru ca acestea să ducă la un rezultat, este nevoie de încetarea imediată a activităţilor militare ale Rusiei în Ucraina. Solicităm Rusiei să înceteze agresiunea militară şi să îşi evacueze trupele de pe teritoriul Ucrainei. În acelaşi timp, condamnăm faptul că au murit civili şi atacurile Rusiei împotriva civililor şi a obiectivelor civile", a spus Aurescu, înainte de reuniune.

Citește și: Experți în „eliminări”, despre cum poate fi înlăturat liderul de la Kremlin: „Putin preferă otrava”

El a adăugat că luni trebuie să se discute despre măsurile care se pot lua pentru a susţine Ucraina.

Citește și: Elis Armeanca, George Talent și zeci de invitați, audiați în dosarul împușcării lui Nuredin Beinur

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a combate propaganda de război şi dezinformarea, care este practicată de Rusia în Ucraina şi despre conflictul din Ucraina. De asemenea, trebuie să vedem ce putem face pentru a izola şi mai mult Rusia în forurile internaţionale. Cred că este important să colaborăm mai mult pentru a izola Rusia pe arena internaţională", a punctat el.

În acest context, Aurescu a vorbit despre situaţia refugiaţilor, care fug din calea conflictului armat. "Nu în ultimul rând, trebuie să facem faţă situaţiei umanitare şi valurilor de refugiaţi. România, care are cea mai întinsă graniţă cu Ucraina, face eforturi să gestioneze această situaţie", a arătat el. Astfel, Aurescu a menţionat că peste 526.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul conflictului şi a reamintit de coridoarele verzi dintre Republica Moldova şi ţara noastră.

Autorităţile de la Chişinău sunt "copleşite de numărul de refugiaţi", a arătat ministrul român, care a făcut şi un apel pentru susţinerea Republicii Moldova la nivelul UE. De asemenea, el a vorbit de perspectiva europeană a Republicii Moldova şi a Georgiei. "Cred că merită să facă parte din familia europeană", a spus Bogdan Aurescu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te