Experți în „eliminări”, despre cum poate fi înlăturat liderul de la Kremlin: „Putin preferă otrava”

DE Elena Andrei | Actualizat: 17.03.2022 - 21:17
Putin preferă otrava/foto: youtube

Un fost agent secret – cu experiență în lumea crimelor extrajudiciare – explică modul în care agențiile internaționale de spionaj dezbat posibile modalități prin care liderul de la Kremlin ar putea fi eliminat, potrivit The Daily Beast.

SHARE

Experți internaționali în operațiuni „speciale” încearcă să dezlege o „enigmă” din ce în ce mai mult pomenită în ultima vreme: De ce nu este eliminat președintele rus, care, evident, este pe o cale ce duce Rusia la dezastru? Sau „Poate fi, cu adevărat, asasinat președintele Putin?”

„O astfel de operațiune se află pe masa de studiu a fiecărei agenții de informații”, a declarat un agent, veteran al Direcției Generale pentru Securitate Externă (DGSE) a Franței, pentru The Daily Beast. „Știu asta pentru că obișnuiam să le studiez și eu.”

Cu siguranță, uciderea lui Putin ca mijloc de a pune capăt războiului din Ucraina este un subiect sensibil de abordat oficial. Este, de asemenea, nefructuos din punct de vedere diplomatic.

„Oh, n-ar fi grozav dacă cineva din interior l-ar elimina pe tipul ăsta”, a gândit recent cu voce tare senatorul republican din Florida Marco Rubio, adăugând imediat, „aceasta nu este politica oficială, evident, a Statelor Unite.”

Citește și

Șef al Gărzii Naționale a Rusiei, responsabil cu „operațiunea specială” din Ucraina, reținut de FSB

Dictatorul de la Minsk: Dacă nu acceptă un acord cu Putin, Zelenski va trebui să capituleze

Agentul DGSE pensionar – un specialist în eliminarea indezirabililor, a cărui atenție la detalii a primit laude de la colegii executori – a spus că cea mai eficientă metodă ar fi otrava.

„Încercarea va fi din interiorul Kremlinului. Aceasta nu este o muncă din afară”, a spus el.

Nu ar fi, cu siguranță, prima încercare de asasinare a unui lider rus în funcție. În 1866, nihilistul revoluționar Dmitri Karakozov a încercat și nu a reușit să-l ucidă pe țarul Alexandru al II-lea la Sankt Petersburg. A fost executat.

Probabil că cea mai ciudată operațiune de eliminare a avut ca rezultat o schimbare catastrofală a „meniului” la singurul restaurant chinezesc din Moscova. Era în 1952, iar Hotelul Peking din Piața Maiakovski se apropia de finalizare pentru a celebra prietenia chino-sovietică, când președintele Partidului Comunist Chinez, Mao Zedong, a trimis un „bucătar” la Moscova pentru a deschide un restaurant chiar lângă hotel.

Povestea a avut toate capcanele unui film de groază de spionaj. Bucătarul era un asasin trimis să-l omoare pe Stalin, dar KGB-ul a ajuns la el destul de repede și cum acesta nu s-a dat prins ușor, i-a a primit în cap un satâr de bucătărie și, potrivit legendei hotelului, fantoma acestuia, cu toporul în cap, încă bântuie pe holuri.

Dincolo de povești, cum gândesc experții în eliminări că ar putea fi înlăturat Putin, ca să se oprească toată grozăvia războiului ordonat de acesta.

„Serviciile secrete ruse sunt probabil singurele care folosesc otravă”, spune specialistul  francez pentru The Daily Beast, citând o listă lungă de poțiuni rusești folosite pentru a eradica inamicii Kremlinului, de la dezertorul KGB din 1957, Nikolai Hohlov (cafea cu taliu) până la o tentativă de asasinat în 2004 a candidatului la președinția ucraineană Viktor Iuşcenko (cina „condimentată” cu dioxină).

„Putin preferă otrava”, spune francezul.

Polonium-210 a provocat moartea lui Alexandr Litvinenko în 2006, iar Novichok a fost responsabil pentru atacul aproape fatal din 2018 asupra fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia.

Mai recent, oamenii lui Putin l-au atacat în 2020 pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi cu Novicik. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la acea vreme, nu a fost de acord că este o „tendință”, adăugând: „Veți fi de acord că în multe țări din lume se întâmplă zilnic o mulțime de otrăviri”, a spus el.

„Totul este adevărat”, spune agentul DGSE, „dar nimeni nu o face mai bine decât rușii”. De aceea, există posibilitatea ca mulți să se gândească la otravă, pentru a i-o „servi” lui Putin.

Cu toate acestea, otrăvirea lui Putin nu ar fi o sarcină ușoară. Potrivit unei surse care lucrează în eșaloanele superioare ale unui minister rus, Putin ar fi concediat în februarie aproximativ 1.000 de persoane – de la bucătari la spălători, la secretare și gardieni de corp – care cunoșteau nevoile sale personale și profesionale zilnice și i-a înlocuit cu un nou grup de însoțitori.

„Desigur, Putin știe că cineva vine după el”, spune francezul. „Uciderea lui Putin nu este o sarcină ușoară, dar Putin știe că se poate face și asta îl sperie cu siguranță.”

Programarea este totul. Asasinii întâi de toate „strâng informații”.

„Determinați obiceiurile. Corelați toate opțiunile de rezervă ale lui Putin”, adaugă fost operativ, bifând posibilitățile.

„Mă îndoiesc că Putin va călători departe cu vehiculul. Nu există niciun vehicul blindat care să reziste la câteva tone de explozibili îngropt sub asfalt.”

Fostul planificator al „operațiunilor negre” ale DGSE spune că orice lovitură asupra lui Putin, cel mai probabil, va fi dată de cineva din cercul său interior, sau o „fantomă” din afara perimetrului, ca declanșator. „Va fi o slujbă scumpă, o avere”, spune el. „Din experiența mea, aș paria că un activ este deja pe poziții. Există întotdeauna.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te