Augustin Lazăr a cerut pensionarea: De ce unii sunt spectatori la ce se întâmplă în zilele noastre?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.04.2019 - 09:08
Augustin Lazăr, procuror general

Augustin Lazăr a depus cerere de pensionare, după încercarea eșuată de a obține un nou mandat de procuror general. Lazăr a făcut, pentru Europa FM, declarații referitoare la perioada în care era procuror Aiud, dar și despre lipsa de reacție a unora la atacurile asupra Justiției.

SHARE

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a depus la CSM o cerere de pensionare, au anunțat, miercuri seară, Antena 3 și Digi24, iar potrivit Europa FM, Lazăr a confirmat informația, precizând că dosarul a fost trimis la Inspecția Judiciară.

Mandatul de procuror general expiră la 27 aprilie, am vârsta, vechimea necesare și este momentul să fac agest gest, și-a justificat Augustin Lazăr pasul, la Europa FM. Procurorul general s-a referit și la candidatura sa pentru un nou mandat, care însă a eșuat. Eu mi-am făcut datoria, procedura este discutabilă și contestabilă, a subliniat Lazăr.

Augustin Lazăr a declarat, la Europa FM, că „activitatea pe care am desfășurat-o eu este una care s-a încadrat tot timpul în limitele legii. Activitatea pe care am desfășurat-o a lăsat lucruri pozitive în activitatea Ministerului public. Pentru campania murdară care s-a purtat împotriva mea am depus o cerere pentru apărarea reputației la Consiliul Superior al Magistraturii. Noi am început activitatea înainte de 1989, generația mea. Suntem noi, oare, vinovați că ne-am născut înainte de 1989? Suntem noi, oare, vinovați că am terminat universitatea în anii ’80, înainte de Revoluție, că am obținut rezultate bune pentru ceea ce am făcut, că am respectat legea la vremea respectivă, însă o lege, așa cum am arătat, cu niște standarde etice mai reduse decât acum?

Acum este ușor de văzut. Era mai complicat de văzut atunci,standardele etice ale vremii pentru că noi eram limitați în ceea ce se știa, eram după Cortina de Fier și era foarte dificil să înțelegem cât de bun sau rău este standardul legii în vigoare.Eu am explicat că erau niște standarde tehnice pe care trebuia să le respectăm. Noi nu aveam nimic politic de făcut. Procurorii și judecătorii din acea vreme trebuia să se conformeze legii care era în vigoare. Vă rog să fim atenți să nu ne lăsăm pradă manipulărilor publice, care sunt interesate nu de adevăr, ci de pupitrul de comandă al Ministerului Public. Adică vor să discrediteze un procuror general care a soluționat dosarele istorice și vor să se scape de el pentru a se asigura că pun sub control justiția.”

„Este ușor să ne uităm cu standardele de astăzi în urmă cu 33 de ani”

După campania mediatică dusă de Antena 3 și de Luju, în ultimele săptămâni, împotriva lui Augustin Lazăr, acuzat de jurnliștii apropiați lui Dan Voiculescu că a fost „torționar” la Penitenciarul Aiud, procurorul general a mai precizat: „Infracțiunile contra securității statului nu erau de competența procurorului civil. Era o jurisdicție militară care cerceta și judeca și, eventual, condamna pe cei care comiteau asemenea infracțiuni. Eu am exprimat pentru prima dată după 1989 scuze instituționale pentru practicile discutabile pe care vechea procuratură, în care am lucrat și eu, le-a avut, în contextul legal al acelor vremuri. Am exprimat regretele mele personale pentru suferințele disidenților acelor vremuri. Sigur că nu-mi este indiferent că niște persoane au suferit.

Procurorul care era la comisia de liberări condiționate nu avea contact cu deținuții din penitenciar, care era o unitate militară la vremea aceea, care funcționa după regulamente militare, iar conduita militarilor din acea perioadă era supusă jurisdicției procurorului militar. Acum este ușor să vedem lucrurile. Este ușor, dacă vedem Memorialul durerii al doamnei Lucia Hossu Longin, să vedem ce se întâmpla acolo după ce i-am ascultat pe oamenii aceia. Dar înainte, cine știa aceste lucruri? Sigur că eu regret ceea ce s-a întâmplat. Este foarte grav că oamenii aveau de ales între a deveni eroi și între a deveni niște spectatori care erau în imposibilitatea de a interveni într-un mandat de executare care era dat de justiția militară.”

Lazăr a mai comentat și la situația actuală din țară, după atacurile repetate ale puterii politice asupra Justiției: „Dar vă întreb pe dumneavoastră: astăzi, în zilele noastre, de ce a trebuit să fie unii spectatori la ceea ce se întâmplă în zilele noastre? Acum, când știm valorile europene adevărate, de ce ar trebui să fie spectatori la ele și când un procuror se expune, spre exemplu, pentru a apăra legea și pentru a apăra ordinea de drept, așa cum scrie în Constituție, el să fie privit la maniera: aplaudat de spectatori și nimeni să nu-l susțină sau să-l susțină minim? Să-l încurajeze să se implice, iar când el este la ananghie toată lumea să se uite la el și să zică: Vai, săracu’! Puteți să-mi explicați acest lucru? Că e ușor să ne uităm cu standardele de astăzi în urmă cu 33 de ani. Procurorul care intră și este aplaudat să-și facă datoria, el de cine este susținut? De cine este susținut și ce riscă el?”

CITEȘTE ȘI:

Hodor: Afirmația că Augustin Lazăr a fost „un torționar" este falsă

Eugen Nicolicea, scos afară de la consultările cu președintele Iohannis

Lazăr: Nu sunt colaborator al Securității. Regret dramele trăite de luptătorii anticomuniști

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.