Atenție, o nouă escrocherie prin telefon îi lasă pe români fără bani! Tehnica se numește ”Spoofing”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.04.2024 - 11:05
O nouă escrocherie prin telefon îi lasă pe români fără bani Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Românii rămâni fără bani în conturi după ce vorbesc la telefon cu diverse persoane ce spun că sunt de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. Metoda se numește spoofing și cu greu te poți prinde că este o înșelăciune. Sunt totuși câteva detalii care te ajută

SHARE
Specialiștii Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă metodă de înșelăciune prin telefon. Escrocii folosesc o tehnologie care le permite să afișeze numărul instituției atunci când își sună victimele. 
 
Aceștia colectează date despre conturi bancare și date personale.  

Atenție, o nouă escrocherie prin telefon îi lasă pe români fără bani! Tehnica se numește ”Spoofing”

Iată cum funcționează această tentativă de fraudă?
 
 Persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. În realitate, numărul afișat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului.
 
Pentru a atrage potențiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul folosește tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informațiilor de contact făcându-se fără acordul instituție sau a persoanei fizice.
 
Este nevoie doar de cunoașterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de inițiative la nivelul furnizorului de servicii telecom.
 
 
 Există instrumente online care oferă astfel de servicii de tip spoofing, de cele mai multe ori în regim de plată pe minut de conversație. Însă atacatorii nu depind de aceste servicii și își pot crea propriul instrument de acest fel cu resurse relativ limitate.
 
Este necesară doar ascunderea numărului inițial și înlocuirea lui cu o imagine falsă. Atacatorii se folosesc de această imagine falsă pentru a câștiga încrederea victimei.
 
 
Atacul începe cu un apel de la o persoană care pretinde că este angajat al Directoratului, folosind nume fictive precum IONESCU Alexandru, și afirmă că dorește să ajute victimele să recupereze sumele pierdute.
 
Solicită apoi următoarele date personale: nume complet, cod IBAN și ultimele 6 cifre din CNP. În realitate, în spatele apelurilor se află atacatori care impersonalizează angajați DNSC.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când vorbești cu cineva care spune că este de la DNSC

 Directoratul face câteva recomandări. 
 
 DNSC nu va apela niciodată utilizatorii pentru a le promite oportunitatea de recuperare a sumelor pierdute.
 
 DNSC nu va cere niciodată utilizatorilor să furnizeze telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri efectuate de instituție.
 
 
 Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
 
 Raportați astfel de apeluri către organizația impersonalizată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
 
 În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la [email protected]) și notificați DNSC (telefon 1911 sau [email protected])
 
 Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te