FOTO Atenție la mesajele frauduloase pe WhatsApp: Un sucevean s-a ales cu un credit de 40.000 de lei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.12.2023 - 14:32
Atenție la mesajele frauduloase pe WhatsApp: Un sucevean s-a ales cu un credit de 40.000 de lei - Foto: Profimedia images

Fiți foarte atenți la ce mesaje primiți pe WhatsApp de la numere necunoscute, în special la cele necunoscute venite din afara României, deoarece hackerii au dezvoltat o nouă tactică prin care vă pot fura datele personale și pot face credite în numele dumneavoastră.

SHARE

Un sucevean, mai puțin vigilent la schema de fraudă pusă la cale de hackeri, a căzut în capcana promisiunilor online și a furnizat informații personale, după care s-a trezit cu un credit de aproape 40.000 de lei.

Atenție la mesajele frauduloase pe WhatsApp: Un sucevean s-a ales cu un credit de 40.000 de lei

Iată cum funcționează schema de fraudă prin care hackerii vă pot îngropa în datorii de care sunt șanse mari sa nu aflați decât atunci când sunteți acționați în instantă de creditori.

Schema începe prin trimiterea de mesaje pe WhatsApp, în care atacatorii pretind că reprezintă firme cunoscute la nivel internațional și oferă oportunități de muncă part-time. Aceștia promit recompense financiare celor care urmăresc anumite clipuri și le distribuie.

Persoanele care participă la această „colaborare” sunt plătite cu sume modice pentru a-și oferi datele și conturile bancare de tipul a 10 lei pentru cei care distribuie și apreciază postările, iar acestea sunt doar unele dintre metodele prin care infractorii cibernetici încearcă să vă câștige încrederea. 

Citește și: O femeie de 62 de ani a ajuns victima hackerilor. Câți bani a pierdut?

Victimele sunt ulterior atrase în grupuri de investiții, unde devin vulnerabile la furtul de date personale și pierderea întregii sume din conturile lor.

Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică, spune că după ce utilizatorii oferă like-uri, share-uri și dovezi vizuale ale activității lor, sunt plătiți pentru a câștiga încrederea. "Atacatorii se adaptează la context şi vor să profite de multiplele oferte, promoţii, reduceri de sezon pentru a-şi prezenta ei oportunităţile de investiţie, de data aceasta false."

Citește și: Ți-e teamă că ai telefonul mobil ascultat ? De fapt, situația este mult mai înfricoșătoare

Ulterior, victimele sunt bombardate cu imagini și mărturii fictive pentru a le convinge să rămână în grupuri și să investească sume semnificative. Înscrierea în aceste grupuri presupune furnizarea de date bancare, iar de la momentul în care hackerii obțin bani sau datele personale, întrerup contactul cu victima.

Autoritățile avertizează că în perioada sărbătorilor crește numărul escrocheriilor cibernetice, iar cetățenii trebuie să fie foarte precauți cu informațiile online. NU dezvăluiți niciodată coduri personale sau detalii ale cardului.

În primele 11 luni ale acestui an s-au semnalat aproape 23.000 de înșelăciuni pe internet, potrivit Observatornews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te