Asociațiile de pensionari anunță proteste dacă Guvernul nu mărește pensiile

DE Adelina Sahlean | 07.07.2020 - 14:22
Foto: Turnul Sfatului

Trei mari organizaţii ale pensionarilor au anunţat marţi că intenţionează să organizeze manifestaţii de stradă în septembrie, în cazul în care Guvernul nu va respecta legea care prevede creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie.

SHARE

De asemenea, înainte de manifestaţiile de stradă, cele trei organizaţii ale pensionarilor vor să acţioneze Executivul în instanţă, dacă pensiile nu se vor majora. Cele trei organizaţii sunt Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România, care susţin că reprezintă interesele a aproape 5 milioane de pensionari.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat marţi că protestele vor fi organizate în septembrie, după ce Guvernul va informa oficial dacă va respecta legea privind majorarea pensiilor cu 40%.

"Am decis să informăm opinia publică, în primul rând pensionarii, că vom chema în instanţă Guvernul României dacă la 1 septembrie nu va pune în aplicare prevederile Legii 127, lege organică aprobată de Parlamentul României, care stabileşte ca la 1 septembrie valoarea punctului de pensie să reprezinte 1.775 de lei. Dacă nu va respecta această lege, vom chema în instanţă Guvernul. Şi, de asemenea, am stabilit de comun acord să organizăm acţiuni de protest ale organizaţiilor de pensionari din întreaga ţară. Precizez că cele trei federaţii naţionale au organizaţii de pensionari în toate oraşele, municipiile reşedinţă de judeţ, în oraşele din judeţele respective şi într-o serie de localităţi rurale. Reprezentăm, deci, vocea acelor 5 milioane de pensionari din România. (...) Protestele vor fi organizate după ce aflăm hotărârea oficială a Guvernului dacă respectă sau nu respectă Legea 127, adică în septembrie", a afirmat Preda Nedelcu.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a adăugat că reprezentanţii pensionarilor au fost ignoraţi de actualul Guvern.

"Am fost ignoraţi, am putea spune chiar desconsideraţi de către Guvern. Am încercat, nu demult, cu o petiţie care a fost transmisă Guvernului de toate organizaţiile de pensionari din România, care avea ca obiect respectarea Legii 127. Această petiţie n-a avut niciun efect, nu a fost luată în considerare. Petiţia a fost transmisă Ministerului Muncii, care a comunicat organizaţiilor că va avea în vedere ceea ce solicităm noi. Suntem astăzi în situaţia aceasta, că trebuie să acţionăm pentru ca în acest fel, dacă altfel nu s-a putut, să acţionăm pentru ca Guvernul să-şi respecte pensionarii care au clădit această ţară, care au contribuit la dezvoltarea ei", a menţionat Preda Nedelcu.

La rândul său, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, a susţinut că pensionarilor le-a ajuns "cuţitul la os".

"Faptul că vom ieşi în stradă să ne manifestăm nemulţumirea dovedeşte că s-a ajuns la o limită ce nu se mai poate suporta. A ajuns cuţitul la os. Nu sunt pensionarii vinovaţi că numărul salariaţilor s-a micşorat în ultimul timp. De aceea cred că ar trebui să încerce şi guvernanţii să trăiască dintr-o pensie de 800-900 de lei, dar nu o lună, să mai aibă rezerve în cămară - ulei, zahăr etc. - ci să stea 3-4 luni cu suma aia, să vadă şi ei ce înseamnă să stai cu suma asta, din care pensionarul îşi cumpără şi medicamente şi alimente, să se mai îmbrace", a declarat Toma Neamţu.

Liderul Uniunii Generale a Pensionarilor din România a explicat că 50.000 de pensionari au semnat o solicitare de acţionare în justiţie a Guvernului, în cazul în care acesta nu va aplica legea ce prevede mărirea pensiilor cu 40% din septembrie.



Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te