Arhiepiscopul Tomisului află marți dacă legea îi va permite pelerinajul de Sf. Andrei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.11.2020 - 18:58
ÎPS Teodosie. Sursa foto: Facebook ArhiepiscopiaTomisului

Tribunalul Constanța se pronunță marți în dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului a contestat interzicerea pelerinajului de Sf. Andrei.

SHARE

Tribunalul Constanţa a preschimbat termenul în dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului contestă decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care au fost interzise pelerinajele religioase pentru persoanele din altă localitate decât cea în care are loc evenimentul. Astfel, termenul stabilit inițial pentru 4 decembrie a fost programat pentru marţi, 24 noiembrie, scrie news.ro. 

 Reamintim că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodorie, a dat în judecată autoritățile (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura, prefectul judeţului Constanţa) pentru că au interzis pelerinajul de Sfântul Andrei.

Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, spunea că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi că măsura este neconstituţională.

În 14 noiembrie, Arhiepiscopul Teodosie declara, pentru Agerpres, că dacă se va dovedi că va fi împiedicată organizarea pelerinajului anual de la Peştera Sf. Apostol Andrei, din data de 30 noiembrie, în temeiul unor măsuri de limitare a efectelor pandemiei de coronavirus, atunci va căuta soluţii în instanţă pentru a ţine datinile bisericeşti.

„Cum să nu ajung eu la peşteră în ziua Sfântului Andrei şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Este imposibil! Eu cred că pot să ajungă toţi românii căci este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară... Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care nu au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători şi voi începe demersurile, caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoşească spirituală. Vom ţine toate regulile sanitare, căci este un loc atât de larg acolo, şi ne vom face tradiţiile religioase", spunea IPS Teodosie.

În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase participă anual peste 10.000 de persoane.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase pentru persoanele care nu au domiciliul în localităţile unde se desfăşoară aceste activităţi, după ce rata incidenţei la nivelul judeţului Constanţa a trecut de 3 la mia de locuitori.

Între altele, arhiepiscopul Tomisului s-a făcut remarcat și pentru că, în 25 spre 26 mai, a refăcut slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.