El a spus că persoanele care au coronavirus, dar nu știu acest lucru, deci sunt asimptomatice, pot răspândi mult mai ușor boală dacă nu poartă acest echipament de protecție.
"Știm că circulă mulți asimptomatici printre noi, de aceea, cerem purtarea măștii, pentru că nu știm cine este infectat sau nu. Masca este un alt mod de protecție față de cei asimptomatici", a spus Arafat.
Întrebat dacă se poate face excepție pentru persoanele care nu pot purta măști din cauza unor condiții medicale, șeful DSU a comparat situația cu cea a purtării centurii de siguranță în mașină.
"Este că și cei care nu vor să poarte centură de siguranță și după fac accident și mor sau sunt răniți grav. Asta e la fel, vrem să agravăm, să spunem că nu putem purta masca. Atunci să acceptăm și responsabilitatea că ne putem infectă și că îi putem infectă și pe alții.
Am pus și o schemă pe Facebook, care explică cum se infectează persoanele care nu poartă masca și cele care poartă masca. Dacă atât o persoană infectată, cât și una sănătoasă poartă masca sanitară, rată infecției este de 1,5% (...)
Astea sunt lucruri pe care le fac și alte țări, nu doar România. În țările asiatice este un obicei, se poartă masca tot timpul", a mai punctat secretarul de stat în MAI.
Cu puțin timp înainte de conferință de presă, el a publicat pe contul sau această schemă, alături de mesajul "Pentru cei care nu înțeleg de ce trebuie să poarte masca sau ceva cu care să acopere nasul și gură!".
Potrivit imaginii, dacă un purtător de coronavirus poartă masca de protecție, rată de infecție este de 5% în cazul unei persoane sănătoase care nu poartă masca.
În schimb, dacă o persoană sănătoasă poartă masca și se apropie de un purtător de COVID-19, riscul de infectare este de 70%.
Din 15 mai România a intrat în stare de alertă, din cauza coronavirusului, astfel că purtarea măștii în spațiile publice închise a devenit obligatorie.