ARACIS anunță excluderea lui Baranga, cu diploma falsă de Bac, care conducea doctorate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.10.2020 - 11:47
Laurențiu Baranga, escortat de polițiști Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Laurențiu Barangă, ex-șeful Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, cu diploma falsă de Bacalaureat, a fost exclus din Registrul Național al Evaluatorilor, a anunțat, marți, ARACIS.

SHARE

Biroul executiv al Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS)  a anunțat că a aflat despre „anularea diplomelor de studii ale domnului Laurențiu Baranga și a decis excluderea acestuia din Registrul Național al Evaluatorilor (RNE), gestionat de agenție”, conform unui comunicat remis redacției. 

Baranga a fost inclus în Registrul Național al Evaluatorilor în anul 2013, în baza unei proceduri care în prezent nu mai este în vigoare, care presupunea doar confirmarea calității de titular cu funcția didactică de conferențiar sau profesor într-o instituție de învățământ superior acreditată, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, și promovarea unor teste susținute pe platforma online a agenției destinată experților evaluatori. 

De la data dobândirii calității de membru în Registrul Național al Evaluatorilor, gestionat de ARACIS, și până în prezent, domnul Laurențiu Barangă nu a participat la nicio activitate de evaluare externă desfășurată de ARACIS, mai precizează instituția. 

Barangă este în arest la domiciliu pentru 30 de zile, într-un dosar de înșelăciune, fiind acuzat că și-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Citește și: EXCLUSIV Statul știa de diploma falsă de bac a șefului Spălării Banilor din 2009. Zece clase are

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt", conform Poliţiei Române.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de Baranga de la mai mulţi angajatori.

Laurenţiu Baranga a fost numit la începutul lunii septembrie la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, el demisionând joi din această funcţie.

Acesta şi-a luat diploma de Bacalaureat în anul 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic "Dimitrie Leonid" din Bucureşti, apoi la vârsta de 41 de ani a absolvit Facultatea de Management - Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la vârsta de 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Baranga a urmat cursurile mai multor instituţii de învăţământ, obţinând numeroase titluri şi diplome: mediator, evaluator de competenţe profesionale, studii postuniversitare la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cursant la Colegiul Naţional de Apărare, membru în ARACIS, asistent universitar doctorand şi lector universitar la Universitatea Titu Maiorescu - Facultatea de Ştiinţe Economice, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie - Alexandria.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.