Aplicație pentru monitorizarea bolnavilor de COVID- 19

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 23.06.2020 - 20:13
Foto: Guliver// Getty Images

România va avea, într-un an, o aplicație de monitorizare în timp real a bolnavilor de COVID- 19 și a contacților acestora.  Platforma a fost gândită de medicii de la Spitalul Militar din București.

SHARE

Potrivit Digi24.ro, aplicația va putea să îi avertizeze pe utilizatori dacă în apropierea lor este o persoană bolnavă și chiar dacă au intrat în contact cu cineva confirmat ulterior. Ea va avea inclusiv o hartă cu focarele COVID din țară și îi poate ajuta pe medici să facă mai repede anchetele epidemiologice.

Ea va fi gata în aproximativ un an și va costa 500.000 de lei.

Silviu Stanciu, manager de proiect: „Dacă se identifică un pacient pozitiv pe Valea Prahovei, noi reușim prin acest tip de aplicație printr-o localizare de tip GPS să identificăm toți contacții din jurul acestui pacient într-un timp foarte scurt.”

Aplicația Coronavirus COVID-19 România va putea fi folosită de orice persoană care are un telefon mobil. Utilizatorii vor primi un ID anonim și în momentul în care sunt confirmați cu coronavirus trebuie să menționeze acest lucru. Astfel, cei care au intrat în contact să știe că ar putea fi infectați.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Odată instalată, aplicația poate identifica în timp real dacă în apropiere se află o persoană care are la rândul ei aplicația și a confirmat că are coronavirus. Singura condiție este ca utilizatorii să aibă în permanență activată locația sau bluetooth-ul.

Adrian Floarea, director firmă IT: „Ea practic interacționează cu alte aplicații instalate pe alte telefoane și colectează pentru o perioadă de timp, între două și patru săptămâni o serie de date în telefon.”

Reprezentanții Spitalului Militar din București, cei care au proiectat aplicația, spun că au gândit-o să fie utilă pentru toți românii, dar și pentru medici.

Silviu Stanciu, manager de proiect: „Medicii vor fi ajutați, gândiți-vă la medicii din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică care sunt încărcați cu acele anchete epidemiologice, care sunt extrem de costisitoare. Cu această aplicație vor observa cam toate persoanele cu care au intrat în contact diagnosticată pozitiv. Vom putea cartografia zonele de focar, zonele de risc.”

Adrian Floarea, director firmă IT: „Informațiile despre persoanele infectate sunt anonimizate, sunt transmise către aceste servere unde sunt prelucrate pentru a oferi o imagine globală asupra tuturor persoanelor infectate și apoi datele sunt trimise în timp real către decidenții din spitale.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.