Antony Blinken, discuție cu Luminița Odobescu: „Am convenit o strânsă coordonare pentru Moldova”

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.07.2023 - 19:58
Luminița Odobescu - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

SHARE

Convorbirea vine după ce Rusia a atacat porturi ucrainene la Dunăre aflate în imediata vecinătate a României.

Antony Blinken, discuție cu Luminița Odobescu: „Am convenit o strânsă coordonare pentru Moldova”

Ministrul român de externe a confirmat, într-o postare pe Twitter convorbirea cu omologul american.

„Am avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat Blinken cu privire la consolidarea în continuare a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, contribuind în acelaşi timp la securitatea şi rezilienţa regiunii Mării Negre şi la sprijinirea capacităţii de export de cereale ucrainene. Am convenit să menţinem o strânsă coordonare şi sprijin pentru Ucraina şi Moldova”, a scris ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu.

„Secretarul Blinken şi ministrul de externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat de presă.

Discuţia şefului diplomaţiei americane cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, aflată în funcţie de luna trecută, intervine în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.

Citește și: Celebru fotbalist, amendat cu milioane de $ că și-a construit un lac la vila sa: N-avea autorizație

Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 referitor la exportul cerealelor ucrainene şi mediat de ONU şi Turcia.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, arătând că această escaladare prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, luni, că, din evaluări, ”nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te