Ana Birchall: Baza legală pentru polițiștii în civil. Pentru doamna Weber lumina vine de la Est?

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.10.2020 - 18:04
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Fost ministru al Justiției, Ana Birchall i-a dat o "consultanță juridică gratuită" Avocatului Poporului, Renate Weber care tocmai solicitase Minsiterului de Interne baza legală pentru acțiunile polițiștilor în civil care verifică respectarea măsurilor de protecție anti COVID.

SHARE

"Doamna avocat al poporului se întreabă și îl întrebă pe ministrul de interne care este baza legală pentru că polițiștii să poată patrula și în civil! Dacă ar fi citit prevederile legale, doamna Weber ar fi aflat cu ușurință că în speță sunt aplicabile prevederile Legii nr 218/2002,art. 32 lit. h) și art. 57 alin. 1 lit b); a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului și Ordinul MAI nr. 236/2009 prin care au fost aprobate atât Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie cât şi Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor.

Astfel, potrivit Regulamentului, "Poliţiştii pot purta haine civile, corespunzătoare sezonului, pe timpul deplasării de la domiciliu la unitate şi invers sau în timpul serviciului, în alte situaţii decât cele anterior descrise". Cu alte cuvinte, "alte situații" sunt exact situațiile despre care vorbim și anume posibilitatea că polițiștii să patruleze în civil pentru a se asigura că regulile și legile sunt respectate de toți. Și uite așa, cu o minima diligență sau cu pus burta pe carte, doamna Weber ar fi putut afla "baza legală"!

Sigur că prevenția este importantă și de dorit dar într-o societate civilizată legea se aplică egal tuturor și nu este facultativă! Rămân cu întrebarea: oare care este motivația reala pentru care doamna Weber întreprinde toate aceste acțiuni în care regăsim mesaje promovate și de rușii de la Sputnik? Să fie oare goana după un populism ieftin? Sau pentru doamna Weber lumina vine de la Est? Rog share oameni buni, să îi acordam consultanță juridica gratuită (ca să nu spun direct o lecție de drept!).", a scris Ana Birchall pe pagina ei de Facebook.

Ce a cerut Renate Weber

Avocatul Poporului îi cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.

"Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate", explică sursa citată.

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

Citește și

Renate Weber sabotează iar Guvernul: chestionează Internele în legătură cu polițiștii în civil

Un doctor copleșit de COVID-19: Să trateze Renate Weber și CCR toți bolnavii

Cum sprijnă Avocatul Poporului teoria conspirației și lovește în Sănătate și Educație în plină criză

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te