Amenzi până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce este total interzis?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.06.2024 - 18:04
Amenzi până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce este total interzis? - Foto: Observator / imagine rol ilustrativ

Amenzi până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce este total interzis? Iată ce spune legea și la ce anume trebuie să fie atenți?

SHARE

Amenzi până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce este total interzis? Iată ce spune legea și la ce anume trebuie să fie atenți? 

Citește  și: Amendă uriașă pentru șoferii care își obturează parbrizul cu obiecte. E vizat și suportul de telefon

Amenzi de până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc 

Cei care aleg să locuiască la bloc nu trebuie să uite de niște reguli care vin în sprijinul conviețuirii fără probleme într-un cadru destul de restrâns. Lăsând la o parte orele de liniște și saluturile între vecini, există unele reguli care trebuie repsectate cu sfințenie. Tu știi care sunt?

Dacă nu, îți spunem noi. Orice demersurile făcute de fiecare proprietar trebuie să țină cont de părerea vecinilor, iar lucrările care afectează spațiile comune trebuie să fie aprobate de asociația de proprietari. 

Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”

Nerespectarea acestor reguli reprezintă încălcarea legii, astfel că atrage sancțiuni.

De pildă cei care doresc să-și renoveze apartamentul trebuie să ia în calcul faptul că, în unele situații, este nevoie de acordul vecinilor. De asemenea, aceștia trebuie să fie atenți la modul în care se strâng resturile rămase de la materiale, dar și firmele contractate.

Mai mult proprietarii care vor să demareze lucrări care afectează structura de rezistență sau modifică arhitectura clădirii trebuie să obțină autorizații. Aici intră și închiderea balconului, recompartimentarea spațiului de locuit și orice alte modificări exterioare de amploare.

Printre actele necesare acestor lucrări intră și memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.

Încălcarea acestor reguli duce la amenzi usturătoare. Acestea pot fi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei, pentru lucrări demarate fără autorizație, care afectează structura clădirii, adică pentru demolarea pereților. Autoritățile pot fi sesizate de orice rezident al clădirii respective.

Citește și: În ce condiții poți pune rufele la uscat în uscătoria de la bloc? Legea delimitează spațiul comun

Proprietarii pot iniția o serie de reparații care nu necesită autorizație. Aici intră reparațiile și înlocuirea tâmplăriei, zugrăelile, vopsirea în interiorul propriei locuințe, dar și reparațiile la instalațiile interioare, deși uneori este nevoie de aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te