Amenzi de 1.280.000 de lei date de inspectorii sanitari veterinari. Ce au descoperit la controale?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.12.2024 - 10:39
Amenzi de 1.280.000 de lei date de inspectorii sanitari veterinari. Ce au descoperit la controale? - Foto: Facebook/ ANSVSA (rol ilustartiv)
Amenzi de 1.280.000 de lei date de inspectorii sanitari veterinari. Ce au descoperit la controale? - Foto: Facebook/ ANSVSA (rol ilustartiv)

Amenzi de 1.280.000 de lei date de inspectorii sanitari veterinari după ce, în urma controalelor au descoperit nereguli grave.

SHARE

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi de peste  1.280.000 de lei în luna noiembrie, în urma unor controale efectuate în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.

Amenzi de 1.280.000 de lei date de inspectorii sanitari veterinari. Ce au descoperit la controale?

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 10.725 de controale în unităţi din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 125 de avertismente şi 160 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.281.200 de lei.

Controalele au vizat operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi alte produse alimentare. Acestea s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor şi consilierea operatorilor din industria alimentară.

Citește și: Amenzi de 68.000 lei pentu comercianții de carne. Ce au găsit inspectorii ANSVSA în magazine

Conform sursei citate, aceste acţiuni fac parte din programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2024 şi au avut ca obiect: respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare; întreţinerea şi

 igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare; condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite; cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.

"Sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor", a precizat ANSVSA.

Principalele nereguli identificate au fost: neconformităţi legate de personal (fişe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate); probleme cu trasabilitatea şi conformitatea produselor

 (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare); nerespectarea cerinţelor HACCP; întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi de producţie; lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare şi grupuri sanitare pentru angajaţi.

Citește și: Un virus care ar fi scăpat din România a pus pe jar întreaga Europă. Restricții impuse de Bruxelles

În cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din programul de supraveghere şi control, pentru a verifica

 conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise, scrie Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te