Amendă "subțire" de la CNA primită de România TV pentru "lăturile" propagate la moartea Iuliei Marin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.04.2023 - 19:33
Amendă "subțire" de la CNA primită de România TV pentru "lăturile" propagate moartea Iuliei Marin - Colaj Newsweek - Foto: Captură Youtube/ Facebook - CNA

CNA a decis să sancționeze postul de televiziune România TV cu o amendă de 100.000 de lei pentru două emisiuni în care moderatorul a "terfelit și a aruncat cu venin" în subiectul morții jurnalistei Iulia Marin.

SHARE

Propunerea de amendă a venit din partea Monicăi Gubernat. Mai mult, existase o propunere a lui Mircea Toma de întrerupere a programului pentru zece minute, dar amendamentul nu a fost respins de ceilalți membri ai CNA.

Amendă "subțire" de la CNA primită de România TV pentru "lăturile" propagate moartea Iuliei Marin

Sancțiunea a venit în urma amplelor reacții publice la discursul practicat de postul de televiziune, care a fost descris drept unul care "incită la ură și discriminare față de persoanele cu probleme de sănătate mintală".

Apelul inițiat de redacția Libertatea a fost semnat de peste 300 de redacții, organizații medicale, asociații ale societății civile și persoane private.

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

CNA a anunțat săptămâna trecută că va analiza toate sesizările primite, și anume sesizările individuale și colective din partea publicului și a membrilor Consiliului, în privința discursului practicat de postul de televiziune în cele două emisiuni. 

Propagandă rusofilă în "prime time" la România TV

În trecut, România TV a primit zeci de amenzi de la CNA pentru derapaje, iar în februarie, postul a dat platformă timp de peste o oră Marinei Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al fugarului Ilan Șor, care încearcă de luni de zile să destabilizeze Republica Moldova prin mitinguri dirijate de la Kremlin cu scopul de a înlătura guvernarea Maiei Sandu.

Citește și: VIDEO Exerciții NATO de apărare a țărmului la Năvodari. Soldații au simulat respingerea unui atac

Tauber a fost invitată în emisiunea lui Victor Ciutacu în ziua în care ea a organizat un nou protest împotriva conducerii pro-occidentale a Republicii Moldova, protest la care mai mulți participanți au vrut să pătrundă în clădirile guvernamentale.

Postul de televiziune Romania TV a fost eliminat din grila de posturi retransmise prin rețelele de cablu de MoldTelecom, o companie de stat din Republica Moldova. Eliminarea a avut loc în același timp cu eliminarea altor șase posturi de știri pro-ruse deținute de oligarhii fugari. Aceste măsuri au venit în urma adoptării unei legi în Republica Moldova care interzice propaganda Rusiei în țara vecină.

Victor Ciutacu, unul dintre principalii realizatorii la RTV, a atacat-o violent pe Maia Sandu în timpul unei emisiuni. În declarația sa, el a sugerat că liderul moldovean, promovat ca un simbol al speranței pentru unirea cu România, democrația și relansarea economică, este de fapt în mod fals prezentat de media idilică. Victor Ciutacu a afirmat că Maia Sandu s-a declarat profund suveranistă și că niciodată nu a susținut public unirea cu România.

El a continuat să o acuze pe Sandu de "aroganțe ieftine" la adresa poporului moldovean și de a fi mai degrabă interesată de cerșitul de bani și resurse din București decât de a promova unirea. Ciutacu a adăugat că economia Moldovei este într-un dezastru sub conducerea lui Sandu și că democrația a devenit doar un cuvânt gol în această țară, deoarece oamenii din anturajul ei arestează opozanți politici și închid afaceri fără nicio justificare.

În plus, moderatorul RTV a afirmat că Maia Sandu a ridicat licențele de emisie ale a 6 posturi TV pro-ruse detinute de adversarii politici, ceea ce este considerată o obraznicie antidemocratică. În final, Ciutacu a spus că în urma criticilor sale, postul Romania TV a fost eliminat din rețelele de cablu din Republica Moldova.

Sabin Orcan: "Tăiați conexiunea Moscova-Belgrad-București a propagandei rusești în România!"

Directorul General al Newsweek România, Sabin Orcan, susține, într-o postare pe rețelele de socializare că e nevoia de implicarea autorităților statului pentru a opri propaganda rusă în România.

„Dincolo de mizeria pe care o ventilează în mod programatic, RTV e una din sculele propagandei rusești în România. Ba chiar cea mai "urmărită" dintre ele. Cât RealitateaPlus, ActiveNews, GușăFM, CoroiuBlog, Cotidianul lui Nistorescu și toate celelalte la un loc.

Cine nu înțelege asta e ori naiv, ca să nu zic prost, ori răuvoitor, ca să nu zic ticălos.

Un detaliu edificator: RTV și AUR au același "patron" - fugarul Ghiță. Care-și transmite, periodic, prețioasele indicații editoriale și politice de la Belgrad, din fieful putinist al Europei de Est. Loc unde Ghiță - fost membru în comisia de control a SRI - se bucură nu doar de protecția autorităților, ci și de sprijinul Kremlinului.

Din informațiile mele, ofițerii SVR (spionajul rusesc) sunt cei care, după "debriefingul" de rigoare, l-au repus pe Ghiță pe orbita afacerilor. Afaceri pe picior mare, inclusiv cu companii controlate de la Moscova.
Serviciile noastre știu tot - sunt convins că au și înregistrări doveditoare -, dar susțin în șoaptă că n-au cadrul legal să intervină.

Păi, să le ajutăm un pic!

Art. 395, Codul Penal: "Transmiterea de informații secrete de stat unei puteri sau organizații străine ori agenților acestora, precum și procurarea ori deținerea de documente sau date ce constituie informații secrete de stat de către cei care nu au calitatea de a le cunoaște, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizații străine ori agenților acestora, săvârșite de un cetăţean român, se pedepsesc cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi".

Haideți, SRI - Serviciul Român de Informații & Serviciul de Informatii Externe (SIE), faceți ceva cu adevărat patriotic: tăiați conexiunea Moscova-Belgrad-București a propagandei rusești în România!”, scrie Sabin Orcan pe Facebook.

Fondatorul RTV, Sebastian Ghiță, a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA, iar autoritățile judiciare din Serbia, controlate de la Kremlin au refuzat extrădarea lui Ghiță în România. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te