Amendă de 10.000 de lei dacă tai un copac din curtea ta. Mulți nu știu legea și fac acest lucru

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.04.2023 - 14:52
Dacă tai un anume copac poți lua amendă Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pexels.com

O lucrare pe care oricine ar putea să o facă în curtea sa îi poate aduce o amendă usturătoare. Mulți nu știu acest lucru. Dar legea prevede amendă de până la 10.000 de lei.

SHARE

Oricine poate primi o amendă chiar dacă face lucrări în curtea sa. În unele cazuri legea este foarte strictă, mai ales când vine vorba despre plante sau animale protejate. 

O amendă pentru tăierea unui nuc, de exemplu, se ridică la aproximativ 10.000 de lei. 

Amendă de 10.000 de lei dacă tai un copac din curtea ta. Mulți nu știu legea și fac acest lucru

Pe un grup de socializare care expune viața trăită în mediul rural, un utilizator spune că are un nuc uscat chiar în mijlocul curții.

Cere sfaturi celorlalți utilizatori pentru că știe că este protejat de lege. 

”Am în mijlocul curții un nuc, cred că sunt între patruzeci și cincizeci de ani. Puținele crengi care au rămas sunt din ce în ce mai uscate, au puține frunze, iar fructele sunt mici.

Nu că aș vrea să-l tai mâine, dar mă gândesc tot mai mult la ziua în care chiar va trebui s-o fac. Desigur intenționez să replantez altul, să văd, din pepinieră, mai mărișor sau să plantez eu vreo câteva nuci în vase, să le văd evoluția și apoi să transplantez etc.

Știu și că acest arbore este protejat într-un anume fel de către lege, prin urmare n-am nicio întrebare să vă adresez dar povestiți-mi din propriile experiențe, dacă aveți. Așa voi înțelege ce trebuie să fac”, a scris utilizatorul.

Comentariile cu sfaturi nu au întârziat să apară. 

Unii au spus că nu este logic să nu poată să taie un copac dacă se găsește pe proprietate privată. 

Alții au dat sfaturi cum să salveze copacul. 

”Poți să-l "întinerești" tăindu-i masiv din crengile uscate. Cât mai mult tăiat din mijloc și echilibrate cele ce rămân de jur împrejur (adică tăiate cam la aceeași lungime) , apoi udat cât mai mult...udați-i și trunchiul. Locul unde puneți apa să fie foarte larg...spun asta din experiență!”, a îndemnat un utilizator. 

O femeie a povestit cum a reușit să salveze 333 de nuci plantați pe marginea unui drum care urma să fie lărgit. 

Citește și: Ce nu trebuie să faci dacă stai la curte. Legea compostului duce la amenzi de până la 30.000 de lei

”Între comună și sat, dar și pe ulița principală, existau 333 de nuci. Au fost plantați de localnici, în urmă cu 45 de ani. În 2020 am aflat că s-a decis tăierea lor pentru a se asfalta drumul. Erau deja însemnați cu vopsea roșie, iar distrugerea părea iminentă.

Timp de o lună am trimis scrisori în fiecare zi: la primărie, prefectură, Garda de Mediu, Ministerul Agriculturii, guvern, partide, UE, presă, TV, etc. Am acționat singură.

Celor din sat nu le-a păsat. Se bucurau că vor avea lemne pentru foc. În cele din urmă nucii s-au salvat de răutatea și ignoranța oamenilor. Continuă să-i răsplătească pe trecători cu verdele lor intens, umbra deasă, fructe și oxigen”, a scris aceasta.

Legea care protejează nucii

Nucul este o specie de pom protejată de lege, iar cultura nucului din categoria pomi răzleţi, adică situaţi la distanţă unii de alţii, este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003, potrivit căreia tăierea nucilor, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii, potrivit agrointel.ro.

Citește și: Ai cauciucuri de iarnă, dar n-ai nisip și lopată, 2.900 lei amendă. Geamuri murdare, 1.160 lei

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba, extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi, actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, scrie glsa.ro. 

De aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. 

Pentru obținerea autorizației de tăiere, nucii trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii ale Legii pomiculturii:

  • sunt îmbătrâniți și au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană;
  • sunt amplasate într-un perimetru unde urmează să se construiască obiectivul de interes național sau local;
  • sunt amplasate pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Regula autorizării tăierii în prealabil este valabilă, în egală măsură, și pentru castanii comestibili, scrie avocatnet.ro .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te