Ambrozia invadează România. Autoritățile rămân pasive de ani de zile. Amenzile sunt doar „teoretice”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.09.2024 - 18:09
Ambrozia invadează România. Autoritățile rămân pasive de ani de zile. Amenzile sunt doar „teoretice” - Foto: Profimedia images
Ambrozia invadează România. Autoritățile rămân pasive de ani de zile. Amenzile sunt doar „teoretice” - Foto: Profimedia images

Ambrozia invadează România. Autoritățile rămân pasive de ani de zile. Amenzile sunt doar „teoretice”, iar acum planta care provoacă alergii foarte grave a ajuns chiar și în centrul Capitalei pe terenurile deținute de stat.

SHARE

Ambrozia invadează România. Ambrozia, planta care provoacă severe reacții alergice, continuă să se extindă în România, în special în zonele unde autoritățile nu au intervenit pentru a o combate.

Ambrozia invadează România. Autoritățile rămân pasive de ani de zile. Amenzile sunt doar „teoretice”

Deși statul român impune sancțiuni celor care permit creșterea ambroziei pe propriile terenuri, amenzile par ineficiente, ca să nu mai spunem că de cele mai multe ori autoritățile nici măcar nu-i sancționează pe cei care își lasă terenurile necurățate pentu a "nu supăra electoratul", mai ales în preajma alegerilor.

Situația este agravată de prezența ambroziei în localitățile din Ilfov și chiar în centrul Bucureștiului, pe un teren deținut de stat.

Ambrozia a invadat un teren de 10 hectare în Sectorul 3 al Capitalei, unde autoritățile locale nu au luat măsuri.

Deși legea prevede amenzi pentru neîndepărtarea ambroziei, acestea variază între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice. Cu toate acestea, măsurile punitive nu au fost aplicate de autoritățile locale indolente, iar planta continuă să se răspândească.

Citește și: Ambrozia, planta de care se tem milioane de români. Infectează la 3 km. Ce amendă iei dacă nu o tai?

Ilfovul, sufocat de ambrozie. Autoritățile stau cu "mâinile" în sân

Cei care suferă de alergie la ambrozie spun că au făcut numeroase plângeri la autoritățile competente, însă strigătul lor a rămas fără niciun răspuns. La fel se întâmplă și în Bragadiru, județul Ilfov, o localitate lipită de București care e practic împânzită în totalitate de ambrozia crescută pe câmpuri, dar Primăria ignoră total această problemă.

Ambrozia reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Uniunea Europeană estimează că unul din cinci europeni este alergic la această plantă, iar simptomele pot varia de la strănut și rinoree, mâncărime puternică în zona ochilor și până la cazuri grave de șoc anafilactic, care pot duce la deces.

Citește și: Peste 2,5 milioane de români, alergici la ambrozie. Recomandările medicilor pentru cei sensibili

În fața invaziei ambroziei, medicii recomandă persoanelor alergice să evite deplasările în intervalul orar 10:00-15:00, când nivelul de polen atinge cote maxime.

Zona Moldovei, cea mai afectată de ambrozie

În zona Moldovei, orașele precum Focșani, Bacău, Iași sau Piatra Neamț concentrația de polen de ambrozie înregistrează unele dintre cele mai mari valori din țară. La fel ca în Ilfov sau în Capitală, autoritățile locale nu fac absolut nimic pentru a combate această problemă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te