Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România”

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.03.2023 - 13:52
Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România” - Foto: INQUAM Photos/ George Călin
Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România” - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România”.

SHARE

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat într-un interviu pentru agenția de presă Agerpres că țara noastră a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: „Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România”

Ea mai arătat că priorităţile mandatului ei de ambasador vor fi securitatea, schimburile comerciale şi investiţiile, dar şi democraţia şi statul de drept.

Kathleen Kavalec afirmă că SUA evaluzează permanent nevoia suplimentării trupelor americane staționate la noi în țară, în contextul războiului din Ucraina.

Agerpres: - Doamnă ambasadoare, aţi preluat mandatul în România la începutul lunii februarie.

Ambasada SUA a fost mereu un susţinător puternic al democraţiei în România, al democraţiei în general, al statului de drept şi al libertăţii presei. 

Puteţi vorbi de priorităţile mandatului dumneavoastră, legat de aceste teme? 

Kathleen Kavalec: Sigur, permiteţi-mi doar să spun că sunt încântată că m-am întors în România după 15 ani şi sunt nerăbdătoare să lucrez în contextul unei relaţii bilaterale apropiate şi eficiente.

Am trei priorităţi-cheie pentru mandatul meu.

Prima este legată de securitate - iar aceasta înseamnă contracararea agresiunii ruse din regiune, împotriva Ucrainei şi acest război îngrozitor pe care l-au pornit - cooperare militară, descurajare, susţinerea colaborării în cadrul NATO şi cooperarea bilaterală, care priveşte prezenţa noastră aici, în regiune.

Ştiţi că am crescut numărul de militari SUA în zonă ca parte din cooperarea cu NATO.

Deci, în primul rând vorbim de securitate, apoi schimburi comerciale şi investiţii. Mă bucur să spun că, în ceea ce priveşte companiile americane, avem o prezenţă puternică aici.

Schimburile noastre comerciale se ridică la 5 miliarde de dolari şi companiile şi investiţiile din Statele Unite ale Americii au creat peste 100.000 de locuri de muncă.

În acest domeniu facem eforturi să ajutăm companii din Statele Unite ale Americii interesate să investească, să promoveze schimburile comerciale dintre ţările noastre.

De asemenea, un aspect foarte important şi legat de ce spuneam anterior este îmbunătăţirea statului de drept, transparenţa, deoarece companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept.

Este un lucru foarte important. Şi legat de asta, vorbim de domeniul energiei, care va contribui la securitate şi independenţa şi diversificarea energetică în România, dar şi în regiune.

Pentru că, sigur, România este lider în privinţa independenţei energetice. 

În al treilea rând vorbim de democraţie, care este baza tuturor eforturilor noastre. În cazul oricărei democraţii, există mereu eforturi pentru consolidarea acesteia, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, libertatea presei.

Ne întoarcem la acelaşi subiect, că este nevoie de stat de drept şi responsabilitate pentru ca afacerile să prospere, cetăţenii să simtă că au dreptate în propria ţară.

Recent, am văzut că au fost comentarii legate de un caz care a fost prescris, în dosarul tragediei de la Colectiv. 

Puteţi observa că oamenii se aşteaptă şi vor să vadă un sistem al statului de drept care funcţionează eficient şi în care să fie împărţită dreptatea. Deci vorbim de securitate, schimburi comerciale şi investiţii şi democraţie. 

„Avem peste 3.000 de militari americani în România”

- Pentru că vorbeaţi de componenta de securitate, în special în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, preşedintele SUA a anunţat, la începutul anului, consolidarea contingentului de trupe SUA în România. Există un orizont de timp legat de acest lucru, există un orizont de timp legat de mărirea numărului de militari americani în România? 

Kathleen Kavalec: Cred că în prezent avem peste 3.000 de militari americani, iar acum avem Divizia 101.

Vor pleca în curând, dar vor fi înlocuiţi de Divizia 10 de munte. Cred că, în mare, va fi acelaşi contingent. Cu siguranţă va fi un flux de trupe în această perioadă şi vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare.

Ştiţi că suntem parte din NATO şi alte ţări, în special Franţa, şi-au mărit, de asemenea, prezenţa (militară - n.r.) aşa că vom colabora cu aliaţii pentru a afla unde putem consolida forţele de apărare şi descurajare.

- De asemenea, în contextul relaţiilor România - SUA, putem vorbi despre achiziţiile militare. În general, achiziţiile militare majore ale României de la Statele Unite ale Americii au fost în formatul Guvern la Guvern (G2G). Care este estimarea privind acest tip de achiziţii, în viitor? 

Kathleen Kavalec: Nu am un număr exact. Permiteţi-mi să spun că, în calitate de membru NATO, România s-a angajat să îşi modernizeze capabilităţile de apărare. Asta înseamnă achiziţii care vor face ca România să fie un membru al Alianţei mai puternic şi mai bine pregătit. Sigur, când putem oferi sisteme care să consolideze aceste abilităţi, suntem încântaţi să facem acest lucru.

Există mai multe sisteme care au fost achiziţionate şi care vor fi livrate lunile următoare. Ideea principală este că sistemele îmbunătăţesc vigilenţa şi capabilităţile României în interiorul NATO şi acest lucru ne permite, ca organizaţie colectivă de apărare, să fim mai puternici şi mai credibili în ceea ce priveşte descurajarea şi apărarea în regiune.

- Când aţi spus sisteme care vor fi achiziţionate în lunile următoare, la ce v-aţi referit? 

Kathleen Kavalec: Sunt mai multe sisteme (de apărare - n.r.) care au fost comandate, de exemplu F-16, alte sisteme de apărare antiaeriană. Nu am o listă.

- Pentru că în public sunt informaţii privind interesul României de a achiziţiona tancuri Abrams de la SUA. 

Kathleen Kavalec: Da, repet, este parte din eforturile de a îmbunătăţi capabilităţile de apărare.

„România trebuie să fie lăudată pentru dorinţa de a ajuta refugiaţii”

- Statele Unite ale Americii sunt primul susţinător al Ucrainei în ceea ce priveşte livrarea de arme către această ţară. Care este rolul României, legat de susţinerea Ucrainei în domeniul militar? 

Kathleen Kavalec: Cred că ştiţi că recent am fost la Romexpo (centru pentru refugiaţi - n.r.), când a fost comemorat un an de la începerea acestui război îngrozitor.

Acolo am întâlnit ucraineni care au fugit din calea războiului, m-am întâlnit cu reprezentanţi UNHCR şi cu alte organizaţii ONU şi ONG-uri care au ajutat refugiaţi.

Cred că România a jucat un rol foarte important în asistenţa umanitară, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare.

Am auzit asta de la mulţi dintre refugiaţii cu care am vorbit, am auzit că au fost primiţi foarte bine aici.

În primul rând cred că România trebuie să fie lăudată pentru dorinţa de a ajuta refugiaţii. 

De asemenea, ţin să menţionez cooperarea extraordinară dintre societatea civilă şi guvernul român.

Acesta este un exemplu ca la carte despre importanţa organizaţiilor din societatea civilă şi despre cum acestea pot colabora eficient cu Executivul, în special în momente de criză.

România a avut un rol important şi în transportul de cereale din Ucraina, lucru important nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru lumea întreagă, datorită cantităţii de cereale din Ucraina destinate ţărilor din lumea a treia. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te