VIDEO Amânarea ratelor cu până la 9 luni, aprobată în ședința de guvern

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.03.2020 - 10:59

Aplicarea Ordonanței intră în vigoare după stabilirea normelor, care vor fi gata săptămâna viitoare și durează cât este starea de urgență Solicitarea se face inclusiv electronic la cererea clientului și nu este nevoie de acte adiționale.

SHARE

Beneficiază de această ordonanță persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și persoanele juridice care au credite bancare și ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de pandemia de Covid-19. 

„Având în vedere că decizia Asociației Băncilor Europene, a Băncii Centrale Europene și a Băncii Naționale a României a venit în urma pandemiei de COVID-19, a trebuit să includem în ordonanță un articol care prevede că suspendarea plății se acordă debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia de COVID-19”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a anunțat că va detalia în normele de aplicare a ordonanței ce înseamnă afectare „indirectă” a veniturilor.

Împrumuturile se pot suspenda, la cerere, cu până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie anul acesta.

Cei care vor să amâne plata ratelor trebuie să facă o cerere în acest sens cel mai târziu până la încetarea stării de urgență în România, respectiv în maxim trei săptămâni.

„Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scandente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului existent. Efortul nu va fi mare imediat, pentru a plăti această sumă”, a menționat ministrul. 

Excepție fac creditele ipotecare, unde dobânda restantă se plătește în maximum cinci ani. Statul român garantează 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditului ipotecar.

Ordonanța va intra în vigoare după stabilirea normelor metodologice, maxim săptămâna viitoare.

Nu beneficiază persoanele care aveau datorii la data intrării în vigoare a Ordonanței, din alte motive decât cele provocate de criza pandemiei.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, i-a sfătuit pe cei cu credite la bancă să fie cumpătați în cazul în care vor solicita amânarea ratelor şi să meargă iniţial pe o lună-două şi apoi să extindă, dacă va fi cazul, pentru a nu avea probleme în viitor.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.